A ja mam kolejną zagadkę, tym razem literacką Kto wie z jakiej książki pochodzi poniższy cytat, opisujący Jumbo Jeta? no i kto jest autorem tej książki? do wygrania....seria uśmieszków na poprawienie kiepskiego grudniowego humoru
"Była to liniowa maszyna pasażerska długa na siedemdziesiąt metrów, ze skrzydłami o dziesięć metrów krótszymi i silnie podanymi do tyłu, z czterema wreszcie silnikami wyglądającymi niczym gigantyczne kopuły, podwieszonymi jakby do suszenia damskich fryzur; dawały siłę równą tej, która potrafi poruszyć osiem tysięcy samochodów. Mimo ciężaru trzystu ton Jumbo startował i lądował jak motyl - wypuszczając wielkie dodatkowe płaty ze skrzydeł i przybierając kształt opadającego orła. We wnętrzu można było się z początku pogubić, zważywszy że w jednym rzędzie podzielonym na cztery sektory siedziało dwunastu pasażerów. Aby odnaleźć swe miejsce, musiałem posłużyć sie planem przypominającym te, które wywiesza się w poczekalniach kinowych. Do wnętrza nie docierał prawie głos silników - zdawały się się nawet podczas startu zaledwie szumem."
Maciej
Zagadka
hmm... Lem?
Canon EOS 400D + MTO 11CA 1000/10
Nie Aniu, zdecydowanie nie Lem pora na małą podpowiedź
choć autor o tym nie wspomina można przyjąć, że opis dotyczył jednej z takich maszyn :->
http://www.airliners.net/open.file/0933824/L/
choć autor o tym nie wspomina można przyjąć, że opis dotyczył jednej z takich maszyn :->
http://www.airliners.net/open.file/0933824/L/
a szkoda, bo zapachniało fantastykąMaciejh76 pisze:Nie Aniu, zdecydowanie nie Lem
Proszę o więcej podpowiedzi!
A ja mam pytanie: czy jest to książka przełożona na j. Polski, czy książka polskiego autora?
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
Oj widzę, że ze znajomością literatury to nie najlepiej Moi Drodzy w ramach kolejnej podpowiedzi: autorem książki jest Polak. Książka traktuje o sprawach ważnych dla Polski choć akcja toczy się poza terytorium naszego kraju w książce przewija się też dużo polskich nazwisk
może zmiana kanonu lektur szkolnych to nie taki najgorszy pomysł?Maciejh76 pisze:Oj widzę, że ze znajomością literatury to nie najlepiej Moi Drodzy
Szczęśliwego 2008!
hmm...."lektury szkolne" słyszałem, że coś takiego istnieje, ale nigdy nie miałem bliższego kontaktu
Jeśli chodzi o rozwiązanie zagadki to od przeszło dwóch tygodni ....ciemność widzę,...widzę ciemność!
Pozdrawiam serdecznie autora Mission Impossible i skazanych na sukces uczestników konkursu.
Jeśli chodzi o rozwiązanie zagadki to od przeszło dwóch tygodni ....ciemność widzę,...widzę ciemność!
Pozdrawiam serdecznie autora Mission Impossible i skazanych na sukces uczestników konkursu.
Now more than ever, a great way to fly.