Grzesiek gratulację
Coś niesamowitego, zdjęcie cudo!
Pozdrawiam,
Obiekty kosmiczne nad Polską :-)
Dziękuję,
Vader, dzięki za linki, wysłałem pod oba adresy
Vader, dzięki za linki, wysłałem pod oba adresy
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
Dziś ostatni z ciekawych przelotów ISS-a na jakiś czas.
Dla Radomia: 17:12, -4.4mag, h=84S
Jutro 17:54, -3.7mag, h=54S
Dla Radomia: 17:12, -4.4mag, h=84S
Jutro 17:54, -3.7mag, h=54S
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
Ja liczę na to, że mi na działkę spadnie, bo podobno mają w dolarach za to płacić...A kto sfoci tego spadającego szpiega o którym tak lekarz psychiatra uspokaja Polaków znaczy się Minister Obrony ?
Pozdrawiam, Łukasz.
Witam
Noo tylko jakby jeszcze Greenpeace opodatkował bo trujące elementy ma a wtedy nici ze złotej autostrady do Dubaju pod UM860 Wiesz o co chodzi heh.
Pozdrawiam
Noo tylko jakby jeszcze Greenpeace opodatkował bo trujące elementy ma a wtedy nici ze złotej autostrady do Dubaju pod UM860 Wiesz o co chodzi heh.
Pozdrawiam
lornetka, notes, obserwacja - wspomnienia to jest to !
I znowu mamy cały tydzień przelotów ISS. Tym razem wszystkie między 4 a 6 rano
Po bliższe szczegóły odsyłam na stronę calsky.com
Po bliższe szczegóły odsyłam na stronę calsky.com
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
A co wy tak samą ISS? Nikt nie słyszał nigdy o flarach Iridium?
Chodzi o to, że satelita Iridium leci sobie po orbicie aż natrafi na promień Słońca. Odbija go wtedy w kierunku Ziemi, jak zajączka Datę i godzinę błysku można łatwo wygenerować z dokładnością co do sekundy nnp na calsky.com czy heavens-above.com
Później tylko ustawiamy aparat w odpowiedni fragment nieba, naświetlamy przez kilkadziesiąt sekund, i...
http://apod.nasa.gov/apod/image/9910/Ir ... jyoung.jpg
Zdjęcie nie jest moje.
Aha. Flary mogą mieć jasność do -8 magnitudo, co oznacza że widać je czasem na dziennym niebie. Oczywiście w nocy obserwacje są wskazane jak w przypadku ISS, niedługo przed wschodem lub po zachodzie Słońca. Wizualnie zjawisko również przepiękne.
Temat ze szczegółowym opisem jak obserwować Iridium TUTAJ.
Pozdrawiam.
Chodzi o to, że satelita Iridium leci sobie po orbicie aż natrafi na promień Słońca. Odbija go wtedy w kierunku Ziemi, jak zajączka Datę i godzinę błysku można łatwo wygenerować z dokładnością co do sekundy nnp na calsky.com czy heavens-above.com
Później tylko ustawiamy aparat w odpowiedni fragment nieba, naświetlamy przez kilkadziesiąt sekund, i...
http://apod.nasa.gov/apod/image/9910/Ir ... jyoung.jpg
Zdjęcie nie jest moje.
Aha. Flary mogą mieć jasność do -8 magnitudo, co oznacza że widać je czasem na dziennym niebie. Oczywiście w nocy obserwacje są wskazane jak w przypadku ISS, niedługo przed wschodem lub po zachodzie Słońca. Wizualnie zjawisko również przepiękne.
Temat ze szczegółowym opisem jak obserwować Iridium TUTAJ.
Pozdrawiam.
Pisałem o flarach iridium, a dzisiaj dwie sfotografowałem :)
Nie mam jeszcze wężyka spustowego i drgała mi nieco ręka, ale widać co trzeba!
Dokupię wężyk to będą lepsze.
Pozdrawiam,
Krawat.
Nie mam jeszcze wężyka spustowego i drgała mi nieco ręka, ale widać co trzeba!
Dokupię wężyk to będą lepsze.
Pozdrawiam,
Krawat.
EOS20D, Synta 8", UN871/869