Technika robienia fotek RNAV

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
cibarius
Kontakt:

Zaintrygowałeś mnie tym punktowym pomiarem światła, musze go przetestować :-) Może w końcu to jest panaceum na A346 który defiladuje przede mną, a ja chrzanię fotki, bo jest on na tle zachodzącego słońca. Próbowałem inne sposoby pomiaru swiatła, ale czasy wtedy były naprawde zawrotne. Mówię zreszta o tym A346 co go wczoraj wrzuciłem na forum http://img167.imageshack.us/img167/7180/lhdu1.jpg

P.s A może zacząć od skupionego?
Synta 12" EOS 450D Canon 55-250 mm f/4-f/5.6 EF-S IS DG Uniden USC 230-E
UN983 UL730 UL617 UM70
Białogard 53° 99' N 16° 00' E Radar
http://www.stowarzyszenie-swidwin.pl/
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

W Synci jest jeszcze jeden problem, światło boczne wpadające do wyciągu (niezależnie czy bezpośrednio, czy poprzez odbicie od przeciwległej ścianki tubusa), które powoduje zmniejszenie kontrastu, a jednocześnie błędy pomiaru światła (aparat uważa, że jest jaśniej niż w rzeczywistości).
Poniżej zdjęcie nie dość, że wykonane pod słońce, to jeszcze światło wpadało bezpośrednio na ścianki teleskopu i do wyciągu, co drastycznie pogorszyło kontrast:
Obrazek

A tu przykład gdzie słońce było całkowicie za mną w czasie fotografowania (późne popołudnie):
Obrazek

Co do twojego Airbusa, to nie wiem ile go wyciągałeś jasnością/kontrastem, ale tak na oko +2/3 EV i było by dużo lepiej (oczywiście kontrast i tak trzeba by było poprawić).
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
cibarius
Kontakt:

grztus pisze:W Synci jest jeszcze jeden problem, światło boczne wpadające do wyciągu

tak to prawda, widziałem gdzieś zdjęcie Synty z dorobionym kartonowym tubusem, o tej samej chyba długości co sama Synta. Właściciel wiedział chyba jak sobie z tym poradzić. Może pomyśleć nad tym?
P.S Właśnie dziabnąłem tego Arbuza z pomiarem punktowym. Ide zrzucic go nakompa,bo sam jestem ciekaw ;-) Był w chmurach ,ale co tam.później go wrzuce na forum.
UN983 UL730 UL617 UM70
Awatar użytkownika
KF

Witam.

Wiele cennych uwag!
Chcę tyko nadmienić ,że słowo „przysłona” jest trochę nadużyciem
w stosunku do naszych sprzętów – raczej dla jasności przekazu – bo
myślę wiele osób będzie to czytać – warto powiedzieć że brak
regulowanej przysłony zmusza nas to jej wirtualnego „wyliczania”
poprzez dobór czasu ekspozycji i czułości „filmu”.

Pozdrawiam
KF
Taka maÂła lupka 12"
cibarius
Kontakt:

KF pisze:Chcę tyko nadmienić ,że słowo „przysłona” jest trochę nadużycie
A nie można przyjąć ,że przysłona =0 ? :-D
UN983 UL730 UL617 UM70
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

cibarius pisze:A nie można przyjąć ,że przysłona =0 ? :-D
Dokładnie tak to widzi Canon w trybie AV (i dokonuje poprawnych obliczeń pozostałych parametrów), u Nikona jest trochę inaczej, może mgebczyk powie jak (bo z doświadczeń na Nikosiu JarkaM wynikało, że w trybie AV w ogóle nie chciał odpalić po podłączeniu do Synty, być może Jarek ma skopaną redukcję M42, w każdym razie działało tylko w trybie M).
Oczywiście tak jak wspomniał KF, w przypadku teleskopów, a także obiektywów MTO/Rubinar nie ma przysłony, jest tylko jej ekwiwalent w postaci światłosiły, bez możliwości jej regulowania. Skutkuje to również stałą głębią ostrości (DOF), którą kiedyś policzył Muflon na forum Canona (nie pamiętam tylko dla jakiego teleskopu, chyba była to Synta 8") i wyszło coś w kilometrach, aczkolwiek i tak jest to czysto teoretyczny DOF.

Zresztą przeliczyłem sam na stronie DOFmaster dla Synty 10" i EOSa 40D:
Przy odległości od obiektu 6km, DOF wynosi około 5km (dystans od 4.3 do 9.6 km)
Powyżej 6km, w szczególności dla liczby 12km wychodzi już nieskończoność, tzn. wartości od 6.8 km aż do nieskończoności, przy czym dystans hiperfokalny wynosi około 15km i nie zmienia się już wraz ze wzrostem odległości od obiektu.
Ale podkreślam, że to tylko czysto teoretyczne podejście oparte o jakieś wzory.
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
cibarius
Kontakt:

grztus pisze:(i dokonuje poprawnych obliczeń pozostałych parametrów)
Mówisz ,że od początku robiłeś w trybie Av, więc Twój aparat (nie wiem jaki) musiał te obliczenia robić dosyć dobrze. Ja od paru dni testuję mojego nowego Canona właśnie w tym trybie. zobaczę jak on się sprawuje. Do tej pory robiłem tylko w manualu, ale to był EOS 30D. W sumie przejscie na 450D było dla mnie zaskoczeniem, bo pomimo takich samych nastawów jak w poprzednim aparacie,zdjęcia wychodziły całkiem inne.
Co do punktowego pomiaru, muszę przyznać że jestem mile zaskoczony, fotka wyszła chyba lepiej naswietlona niż przy innych sposobach pomiaru. Fotkę wrzuciłem do przelotówek ;-) Pomimo strasznego mleka, samolot był naświetlony dobrze,czas 1/1000s
UN983 UL730 UL617 UM70
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

cibarius pisze:...w trybie Av, więc Twój aparat (nie wiem jaki) musiał te obliczenia robić dosyć dobrze. Ja od paru dni testuję mojego nowego Canona właśnie w tym trybie.
Canony 350D, 20D (Kshyhoo) oraz 40D
Tak jak pisałem, jedynym problemem jest tu inna jasność nieba i samolotu, co przy pomiarach ważonych należy uwzględnić kompensacją ekspozycji (z reguły na niedoświetlenie).
Z tego też co pamiętam, EOS + Synta w innych trybach (P, Tv) nie rozpoznaje przesłony i próbuje ją ustawić (nie przyjmuje wartości 0 odpowiadającej brakowi przesłony, lecz jakąś inną, prawdopodobnie f/2.8-4), co oczywiście prowadzi do znacznego prześwietlania zdjęć. Dlatego można Canonami fotografować tylko w trybach AV lub pełnym manualu - M (tylko wtedy automatyka wykrywa brak sterowania przysłoną i jej nie reguluje, dobierając inne parametry).
I jeszcze na marginesie:
Kompensacja ekspozycji nie dotyczy tylko fotografowania Syntą czy Rubinarem, jest potrzebna również w przypadku zdjęć ze zwykłego systemowego teleobiektywu z tej samej przyczyny (różnice jasności między niebem a samolotem, a w konsekwencji prześwietlenie samolotu).
Kluczem jest nabranie umiejętności postrzegania warunków otoczenia tak, jak automatyka aparatu, która stara się wszystko w jakiś sposób uśrednić (i przeciwdziałanie temu poprzez kompensację a nawet przejęcie pełnej kontroli poprzez tryb M). Przy czym każdy model aparatu cechuje się innym zachowaniem, co sam stwierdziłem przechodząc z 350d na 40d, a także testując z JarkiemM jego Nikona na Syncie.

A i to nie koniec problemów... ale co ja będę straszył, wszystko przed wami :mrgreen:
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
Awatar użytkownika
mgebczyk
Kontakt:

W nikonach, z syntą da rade pracować tylko w manualu (M).Nie stwarza mi to większego problemu ponieważ zawsze foce w tym trybie.Podczas RNAV moje ustawienia to:
WB na "domek" -3, ISO200(najmniejsze u nikona), oraz czas najkrótszy jaki sie da (cykam jedną fotke na próbe i patrze czy nie za ciemno/jasno).Czas w dzień to przeważnie 1/500 1/640 czasami 1/800 (nie mówiąc o foceniu pod słońce), wieczorem to około 1/200.
Potem zabawa photoshopem czyli wyostrzenie, barwa/nasycenie, krzywe itp.
I to cała filozofia ;-)
Awatar użytkownika
Administrator

Widzę, że mgebczyk ma podobna technika jak ja.
Samsung Gx-1s ( a w zasadzie to Pentax) dość dobrze współpracuje z MTO 11CA.
Wszystkie zdjęcia robie w trybie manualnym.
WB ustawione na słonko, ISO minimalne dla Samsunga, czyli 200.
Niskie światło ( f10) sprawia ze ze poszaleć nie można.
Czasy migawki wahają się od 1/750- 1/500 w dzień do 1/250 -1/200 wieczorem
Jedyny problem, a moze i atut, to to iz wszystkie foty robię "z ręki" z mała podpurką
Prowadzę taki tryb życia, że mobilność jest dla mnie priorytetem i targanie ze sobą statywu utrudniałoby focenie.
Fotki jakie sa często widać. Raz lepsze, raz gorsze.
Jedyna wada MTO, to niska rozdzielczość. Szczególnie uwidacznia się to przy wilgoci w powietrzu.
Generalnie jednak nie narzekam.
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2008, 11:05 przez Blank, łącznie zmieniany 1 raz.
Pentax K10D+ MTO 11 CA
Awatar użytkownika
Kilerek

Ja, również foce tylko na M. Z tym że ja stosuję inne czasy w zależności od właśnie pogody, oraz czy foce z Barlowem czy bez. Jeżeli bez Barlowa to próbuje różne czasy, od 1/1000 do nawet 1/2500. Ale najczęściej używam czasu 1/1250. Inna sprawa jeśli foce z Barlowem, ponieważ zmniejsza się światłosiła 2-krotnie to także 2-krotnie muszę wydłużyc czas naświetlana i bardzo ważne jest również oświetlenie samolotu jakie jest w danym momencie. Czasy jakie wtedy używam to od 1/800 aż do 1/250. ISO oczywiście najmniejsze przy foceniu w dzień.
UN133 UL984 UL986 UL999 UL619 UL623 PADKA-TEPNA LENOV-ARDAG oraz inne.

Moje JP.net
Awatar użytkownika
tommy

Tak czytam co piszecie i sobie mysle jak mam sie odniesc do mojego przypadku i wybaczcie ale troche smiac mi sie chce.... Warunki sa rozne o kazdej porze... Przeciez kazdy bylby mistrzem w fotografowaniu gdyby byl jeden sprawdzony sposob instrukcja fotografowania. Dlatego jeden robi dobre zdjecia a ten co nie potrafi idzie lowic ryby dla relaksu. Kazdy wypisuje to co dla niego dobre... Nie jestesmy jasnowidzami. Tylko praktyka i jeszcze raz praktyka do perfekcji.
Do sprzedania Raynox DCR2020 PRO - kontakt PW
ODPOWIEDZ