Wapal !
Dołożyłeś chrustu do ognia – gratuluje szczęścia i wytrwałości.
KF
Obiekty kosmiczne nad Polską :-)
Proszę państwa, dziś łapiemy przelot ISS-a!
Pogoda może dopisać, a przelot naprawdę ciekawy: godzinkę wcześniej od stacji odłączy się prom Endeavour, jednak w czasie przelotu nad Polską będą jeszcze jeden obok drugiego, zatem widok może być nieziemski
Świecić będą na -4.4mag - właściwie najjaśniej jak to się zdarza, także nawet ciemniejszymi teleskopami będzie można śmiało porobić zdjęcia!
Dane (godz:min:sek):
Radom:
wzlot nad horyzont: azymut 256 st (WSW), 16:57:04 local
kulminacja: azymut 169 st (S), elewacja 82.5 st, 17:02:01 local
odlot: azymut 83.5 st (E), elewacja 28 st, 17:03:25 local
Kraków:
wzlot nad horyzont: azymut 259 st (W), 16:56:48 local
kulminacja: azymut 347 st (N), elewacja 75.6 st, 17:01:44 local
odlot: azymut 71.1 st (ENE), elewacja 23 st, 17:03:25 local
Gdańsk:
wzlot nad horyzont: azymut 245 st (WSW), 16:56:57 local
kulminacja: azymut 167 st (SSE), elewacja 39.1 st, 17:01:47 local - tutaj -3.4 mag - ale to i tak bardzo jasno
odlot: azymut 107 st (ESE), elewacja 20 st, 17:03:25 local
Pogoda może dopisać, a przelot naprawdę ciekawy: godzinkę wcześniej od stacji odłączy się prom Endeavour, jednak w czasie przelotu nad Polską będą jeszcze jeden obok drugiego, zatem widok może być nieziemski
Świecić będą na -4.4mag - właściwie najjaśniej jak to się zdarza, także nawet ciemniejszymi teleskopami będzie można śmiało porobić zdjęcia!
Dane (godz:min:sek):
Radom:
wzlot nad horyzont: azymut 256 st (WSW), 16:57:04 local
kulminacja: azymut 169 st (S), elewacja 82.5 st, 17:02:01 local
odlot: azymut 83.5 st (E), elewacja 28 st, 17:03:25 local
Kraków:
wzlot nad horyzont: azymut 259 st (W), 16:56:48 local
kulminacja: azymut 347 st (N), elewacja 75.6 st, 17:01:44 local
odlot: azymut 71.1 st (ENE), elewacja 23 st, 17:03:25 local
Gdańsk:
wzlot nad horyzont: azymut 245 st (WSW), 16:56:57 local
kulminacja: azymut 167 st (SSE), elewacja 39.1 st, 17:01:47 local - tutaj -3.4 mag - ale to i tak bardzo jasno
odlot: azymut 107 st (ESE), elewacja 20 st, 17:03:25 local
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
hahaha ale sie zajarałem tym przelotem moj pierwsszy iss i prom. Przepraszam za opis ale w tych plamach nei weim co jest czym
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2022/
http://geo.tcz.pl/projekt_2022/
Chciałem, ale zaświeciła tylko przez sekundkę gdy odbiła słońce, a tak to nawet przez lori nie było jej widać.Blank pisze:Grzechu. A może pstrykniesz przy okazji ta torbę z narzędziami co lata po orbicie ??
U mnie nie dość, że nie miałem kiedy wystawić Synty do chłodzenia, to jeszcze sąsiad postanowił sobie rozgrzać dom stawiając przy tym zasłonę dymną na całą ulicę Mam nadzieję, że będę miał okazję mu się odwdzięczyć... śmieci do spalenia już czekają, niech no się tylko wiatr zmieni...
Fotki bez rewelacji, ale wyzwanie było:
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
Dzisiejszy przelot około 17:15, -4.5 mag. Zdążyłem skolimować Syncie na kilka minut przed nim:
Fotki z Synty + Tcx3 (mam nadzieję, że jeszcze tej zimy sprawię sobie z powrotem Barlowa x2). Tym razem postanowiłem zdjąć filtr UV (czego nie robiłem od samego początku posiadania 40d) i dochodzę do wniosku, że chyba czas zabrudzić nieco matrycę (wygląda na to, że filtr powoduje, większe niż przypuszczałem, straty w jakości obrazu).
Fotki z Synty + Tcx3 (mam nadzieję, że jeszcze tej zimy sprawię sobie z powrotem Barlowa x2). Tym razem postanowiłem zdjąć filtr UV (czego nie robiłem od samego początku posiadania 40d) i dochodzę do wniosku, że chyba czas zabrudzić nieco matrycę (wygląda na to, że filtr powoduje, większe niż przypuszczałem, straty w jakości obrazu).
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
Fajnie!
Ja niestety ten tydzień mam raczej iesesowo z głowy.
Faktycznie, chyba jednak barlow jest lepszy.
Co do filtra to sam nie wiem. Teoretycznie powinno być lepiej ale tak do końca to nie umiem tego ocenić.
Ja niestety ten tydzień mam raczej iesesowo z głowy.
Faktycznie, chyba jednak barlow jest lepszy.
Co do filtra to sam nie wiem. Teoretycznie powinno być lepiej ale tak do końca to nie umiem tego ocenić.
Pozdrowienia!
-----------------------------------
canon 7d, taurus 400
-----------------------------------
canon 7d, taurus 400
Taka mała Wenus z 17-go lutego na rozruszanie tematu...
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
Wenus w parze z księżycem (Sigma70-300)
http://img88.imageshack.us/img88/9738/img990901.jpg
http://img88.imageshack.us/img88/9738/img990901.jpg
Pozdrawiam, Łukasz.