Sony A300, a MTO 1000 ?

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
damdar

Koledzy zakupiłem właśnie MTO jak w temacie i potrzebuje pomocy. Czy ten obiektyw podłączam jedynie poprzez przejściówkę M42 do aparatu, czy potrzenbuje jakieś dystanse aby lapa nie przeszkadzała ?
Nie wiem co mam zamówić na alledrogo pilnie czekam na odpowiedź ;-)
damdar

Och proszę nie zasypywać mnie tyloma odpowiedziami :lol: Co czyżby tak słabe doświadczenie kolegów w tym temacie powodowało zastój ?? :mrgreen:
Maciejh76

Ależ proszę bardzo :-P mówisz i masz :-D
Z tego co się orientuję to zdecydowana większość cywilizowanych spotterów nie używa sprzętu grającego do robienia zdjęć :-P Nikon, Canon owszem ale Sony? :-P hihihi :-P
Wybacz proszę mój ton ale jak sam widzisz lustrzanki firmy Sony nie są zbyt popularnym sprzętem - przynajmniej wśród spotterów ;-)
A tak na serio, skoro np Canony łączy się z MTO lub Rubinarem tylko poprzez redukcję M42 / Canon to przypuszczam, że analogiczna sytuacja powinna być w przypadku Sony Alfa ;-)
Zresztą jeśli mogę polecić wiarygodne i sprawdzone źródło informacji wszelakich to skontaktuj się z Astrokrakiem. Nie uprawiam żadnej kryptoreklamy ale ci goście naprawdę wiedzą dużo na temat łączenia rożnych lustrzanek z MTO lub Rubinarem :-D

Maciej
gezeb

Maciejh76 pisze:A tak na serio, skoro np Canony łączy się z MTO lub Rubinarem tylko poprzez redukcję M42 / Canon to przypuszczam, że analogiczna sytuacja powinna być w przypadku Sony Alfa
Z Sonym moze ale nie musi , jezeli nie chce sie wydac ~50 zl na pierscienie posrednie ( ktore i tak moga sie przydac - wydluzenie ogniskowej ) to pozostaje tylko czekac na przejsciowke M42 a zakup pierscieni odlozyc gdy Rubinar/MTO sie nie zmiesci .
Maciejh76 warto napisac do ktorych Canonow nie potrzeba pierscieni bo np. z tego watku http://forum.rnavspotters.pl/viewtopic. ... &sk=t&sd=a wynika ze sa takie ktore potrzebuja pierscieni posrednich .
damdar

hihihi aby zdołować wszystkich przytoczę tylko stara historię o pierwszym wykopalisku jakim był pierwszy personalny aparat cyfrowy i to był SONY !!!! :mrgreen: reszta wtedy robiła baterię i garnki :mrgreen: :mrgreen: buahahahaha
wybrałem SONY bo ma stabilizację w body i jak podłacze takiego MTO to już połowa sukcesu ;-)
Ale tak żartujemy a tu poważny problem jednak zrobie tak że kupie najpierw te M42 i zobaczę a potem będę się martwił :lol:
Dzięki za odp.
gezeb

Phi wiekszosc cywilizowanych producentow wyposazyla swoje aparaty w stabilizacje :-P
Damdar jak juz sie bedziesz martwil o pierscienie posrednie to podpowiem ze lepsze stabilniejsze sa M42 na MTO i na nie dopiero przejsciowka M42/Sony . No i przy korzystaniu z pierscieni moze byc potrzebne przestawienie ogranicznika ostrości , ale o tym na forum juz bylo wiec problemu nie bedzie .
G@wron
Obserwuję: L621

gezeb pisze:Phi wiekszosc cywilizowanych producentow wyposazyla swoje aparaty w stabilizacje :-P
Canon nie ma IS'a w body :-) :-P
Pozdrawiam, Łukasz.
gezeb

Dlatego napisałem o większości cywilizowanych producentach . Czyli alfabetycznie żeby nie było Olympus , Pentax/Samsung - albo odwrotnie ;) i Sony :-)
G@wron
Obserwuję: L621

To są właśnie producenci, którzy muszą nadrabiać takimi rzeczami jak LV czy IS w body :mrgreen:
Pozdrawiam, Łukasz.
gezeb

Czyli firmy które produkują obiektywy ze stabilizacją też w ten sposób nadrabiają ? Dla mnie każdy producent ma swój sposób na klienta a ideału nie ma , bo wtedy na rynku nie byłoby konkurencji :)
PS. Przydała by się pogoda , co by Nas wygoniła od klawiatury ;)
Maciejh76

IS jeszcze można przeżyć ale LV to dla mnie istna żenada :-P tak, pogoda zdecydowanie sprzyja nam w dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :-P no to może wrócimy do tematu naszych milusińskich? :-D
damdar

Co do LV to powiem, że kilka razy wykorzystałem robiąc foty z nad głów tłumu i z poziomu ziemi ale generalnie raczej nie używam.
Dobra Panowie nie ma co ciągnąć wątku informacje dostałem więc uważam temat za zamknięty :lol: i sio oglądać nasze żelazne ptaki
ODPOWIEDZ