XVI Krakowskie Zawody Balonowe

Relacje z imprez lotniczych, pokazów, podróży itp.
CARGO

Pełna nazwa brzmi "XVI Krakowskie Zawody Balonowe na Ziemi Bocheńskiej 2-4 lipca". Już od tygodnia we wszelkich możliwych miejscach po całej okolicy porozwieszane były plakaty zachęcające przyjścia i podziwiania startu majestatycznych balonów. Grzechem z mojej strony byłoby nie iść na tak ciekawe wydarzenie, które miało miejsce o przysłowiowy rzut beretem od mojego domu. Jak sięgam pamięcią wstecz to takiej imprezy nie było w mojej okolicy, jedynie sporadycznie jakiś odległy przelot. Ledwo zdążyłem ale się udało w czwartek pojawić z aparatem i mówiąc szczerze podobało mi się. Wbrew prognozom, które zapowiadały burze na wieczór, pogoda była całkiem dobra chociaż lepiej zapewne, te statki powietrzne oglądało by się i fotografowało w świetle zachodzącego słońca. Na miejsce przybyło sporo widzów, zarówno starych jak i młodych - w tak niewielkiej wsi jak moja taki start balonów to spora atrakcja. Impreza planowo miała odbywać się na przestrzeni 4 dni, jak sami wiecie ogromnie dużo w tym sporcie zależy od pogody, która nieco pomieszała szyki organizatorom. W czwartek wieczór rozegrana została tylko jedna konkurencja - "Pogoń za lisem". Aaa zapomniałbym napisać, że temu malowniczemu widowisku towarzyszyła muzyka Vangelisa puszczona z głośników, która była świetnie wkomponowana w pokaz.
Obrazek
Obrazek
"Lis" się pompuje :-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mało brakło i by gość na mnie wpadł, 2 foto "take off" ;-)
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ci to chyba zabrali ze sobą Smoka Wawelskiego :lol:
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Podsumowując świetne widowisko, kto ma ochotę i możliwość to zapraszam jeszcze na gościnną ziemię bocheńską, jutro też mają latać i pogoda ma być OK. W piątek miał być poranny start o 5:30 (oczywiście wstałem) ale "pogoda zrobiła wszystkich w balona" :-) ze względu na burzę i opady deszczu odwołano start. Jeszcze trochę tekstu z lokalnej gazety:

Na zawody zjechały się załogi z całego kraju m. in.: Poznania, Leszna, Warszawy, Krakowa, a nawet Białegostoku. Start balonów miał miejsce ok. godz. 20.00 na terenach obok Pływalni (łąka RockAutostrady). Rozegrano jedną konkurencję: “pogoń za lisem”, jest ona testem precyzji zawodników. Polega na tym, że jeden z balonów startuje i ląduje wcześniej niż pozostałe, miejsce lądowania kosza balona - lisa zostaje odpowiednio oznakowane, zadaniem drużyn jest dokładne podążenie za “lisem” i zrzucenie markera - ciężarka jak najbliżej miejsca jego przylotu. Wygrywa ta załoga, której odległość markera od oznakowania lądowiska będzie najmniejsza.

Gościem a zarazem uczestnikiem wczorajszego startu był wielokrotny Mistrz Polski w pilotowaniu balonów - Bogdan Prawicki. Krótko opowiedział zebranym o sporcie baloniarskim: - Mamy dwa typy balonów: gazowe oraz na ogrzane powietrze. Tutaj zaprezentujemy państwu te drugie, w ich przypadku o wygranej decyduje precyzja lotu, pilot całkowicie zależny jest od wiatru. Sport balonowy jest bardzo widowiskowy i piękny, niestety też drogi, koszt balonu startowego to ok. 180 - 200 tys. zł plus transport. Na szczęście zwykle ściąga wielu widzów, co z kolei przyciąga sponsorów, no i ta ogromna powierzchnia reklamowa… - żartował B. Prawicki.

Poranny, drugi start przewidziany na dzisiaj na godz. 5.30 został niestety z powodu złych warunków atmosferycznych odwołany. Organizatorzy mają nadzieję, że Start Pokazowy o Puchar Wójta Gminy Bochnia zaplanowany na sobotę o godz. 18.00 przy trakcie Via Regia Antiqua w Łapczycy odbędzie się bez przeszkód. Ukoronowaniem sobotniego pikniku balonowego będzie Wykład pod Gwiazdami red. Jerzego Skarżyskiego o godz.20.00 w letnim amfiteatrze w Łapczycy poświęcony legendarnemu zespołowi The Beatles.

źródło: mojabochnia.pl
Pozdrawiam DŚ
ODPOWIEDZ