KRK-DUB

Relacje z imprez lotniczych, pokazów, podróży itp.
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Obserwuję: niebo :)
Kontakt:

Witam,

05.08 odbyłem lot na trasie KRK-DUB, liniami Aer Lingus, a dokładnie samolotem o rejestracji EI-DEA, nr lotu EI369. A więc w skrócie od początku...

Wstałem około 3:40, aby skończyć się pakować, "śniadanko" i na przystanek PKS, skąd udałem się o 5:05 do Rzeszowa. Stamtąd PKP do Krakowa i około 9:50 pojawiłem się z bratem na Balicach. Szybkie sprawdzanie wagi bagażów i tak jak się spodziewałem - nadwaga. Małe przepakowanie i do check-in'u bo odprawa już trwała. Tam miły pan, po mojej prośbie ulokował mnie przy oknie, na siedzeniu 19A (zaraz za skrzydłem, ale nie będę wybrzydzać). Później szybka kontrola bezpieczeństwa i udałem się do hali odlotów. Podjechał pod drzwi autobus i momentalnie pojawiła się kolejka. Chyba nigdy tego nie zrozumiem, skoro każdy miał na karcie pokładowej wypisany nr siedzenia...

Jedziemy pod samolot, a tu obok stoi SP-LPF (duży ptaszek ;-) ).
Obrazek Obrazek Obrazek

Wchodzimy do samolotu, patrze na przeznaczone mi miejsce, a tam siedzi kobieta z dzieckiem. Po grzecznej wymianie zdań (miała siedzieć na miejscu 11F i E) zamieniamy się. W sumie jest mi to na rękę, gdyż przez całą drogę Słońce nie będzie mi świecić w szybę. Tak się prezentował widok, po umiejscowieniu.
Obrazek Obrazek

Zaraz po wypchnięciu nad pasem zobaczyłem 2 Iskry lecące w kierunku 07 (prawdopodobnie po starcie, albo low pass). Samolot, z tego co widziałem zapełniony blisko w 100%. Arbuzik widać, że już trochę wylatał, jednakże w środku czysty, obsługa uśmiechnięta. Generalnie wszystko ok.

Dość szybkie dotarcie na koniec pasa i kierunkiem 07 wzbijamy się w powietrze.
Obrazek Obrazek

Zaraz po starcie widziałem THY lecącego w kierunku ~SUI. Póżnij jakiś A340 w barwach podobnych do
Swiss. Po drodze mniej więcej po połowy Niemiec ruch średni. Nawet jeśli coś leciało to dość daleko. Przy granicy z Niemcami mijaliśmy EK202, również w tym momencie "zestrzelił" mnie Maruniu za co dziękuję. Tutaj (Mick - Tobie również za dobre chęci, jednak pogoda wygrała).
Obrazek
Dodatkowo nad Anglią, przeleciał KLM B744, jednak jakość fotek mówi za siebie... :-?
Obrazek
Poza tym, patrzyłem się w okno i się mocno nudziłem ;-)
Obrazek Obrazek

W okolicach granicy Wlk. Brytanii zaczynamy zniżać. Dość niska podstawa chmur i dopiero przy brzegu Irlandii widać wysepki i ląd.
Obrazek Obrazek

Widok na Termina 1 i 2 w Dublinie, ten 2 (zaokrąglony) ma mieć otwarcie w listopadzie tego roku.
Obrazek

Lądowanie na RWY28 i około godziny 14.50 dotykamy pasa (było to najspokojniejsze lądowanie jakie do tej pory doświadczyłem). Kolejny widok na "zaparkowane" samoloty i podjeżdżamy pod terminal.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W końcu się udało wyjść przez rękaw, a dokładniej tym, co stoi w linku poniżej Aer Lingus: http://maps.google.com/maps/mm?hl=pl&cl ... 6&t=h&z=18 Mała rzecz a cieszy :-)

Kontrola paszportowa na miejscu również bardzo szybko, dopiero przy odbioru bagażu zaczęły się "problemy", gdzie stałem ponad 25min, zanim moja walizka wyjechała na taśmie. Za 1,5tyg powrót.

Pozdrawiam ;-)

ps. może później wrzucę parę fotek ze spottingu na lotnisku.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Uniden UBC125XLT, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
MTO
Donator
Kontakt:

Super!
Gratuluje Lingusa i kolejnego punktu z FlightMemory:-)

P.S.
Jeszcze nigdy nie "starciłem" z 07 :-)
Obrazek
ODPOWIEDZ