Nie samymi samolotami żyje człowiek
Muchomor czerwony znaleziony podczas wycieczki rowerowej, po okolicach Leżajska 9 września.
A te dwa motyle złapane dziś jak czekałem na WAU6272, KTW-IEV
Rusałka Pawik
Rusałka Admirał
pozdrawiam i zachęcam do wrzucania widoków itp. W sumie ileż można łapać wyłącznie samoloty
Przyroda i inne ciekawostki...
- vader
- Administrator
- Obserwuję: niebo :)
- Kontakt:
Nie mam dziś natchnienia na obróbkę samolotów, to wrzucam moje jedyne jak do tej pory spotkanie oko w oko z modliszką w naturalnym środowisku. Choć już ze 2 lata temu kolega mi mówił, że niecały kilometr ode mnie na łące spotkał kilka okazów. Zdjęcie zrobione 18 sierpnia, natrafiłem na nią jak kosiłem trawę.
Modliszka zwyczajna - jedyny przedstawiciel modliszek w Europie Środkowej. Owad znajduje się w Polskiej Czerwonej Księdze jako EN gatunek bardzo wysokiego ryzyka i jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.
Modliszka zwyczajna - jedyny przedstawiciel modliszek w Europie Środkowej. Owad znajduje się w Polskiej Czerwonej Księdze jako EN gatunek bardzo wysokiego ryzyka i jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.
- vader
- Administrator
- Obserwuję: niebo :)
- Kontakt:
Fajny Darek Paź Królowej, ja w tym roku widziałem tylko raz dorosłego osobnika. Natomiast jak znajdę zdjęcia to pokaże gąsienicę tego motyla, znalezioną przy okazji zbierania truskawek w maju.
Byłem dziś na grzybach w okolicach wsi Naklik. Poniżej efekt prawie 2 godzinnego chodzenia. Niestety wciąż bardzo sucho i grzyby pojawiały się tylko miejscami w grupkach.
Na zdjęciach są: mleczaj rydz, maślak zwyczajny, maślak sitarz, podgrzybek brunatny, pieprznik jadalny, koźlarz babka, koźlarz pomarańczowy, koźlarz czerwony. Jutro będą smażone rydze na śniadanie
Byłem dziś na grzybach w okolicach wsi Naklik. Poniżej efekt prawie 2 godzinnego chodzenia. Niestety wciąż bardzo sucho i grzyby pojawiały się tylko miejscami w grupkach.
Na zdjęciach są: mleczaj rydz, maślak zwyczajny, maślak sitarz, podgrzybek brunatny, pieprznik jadalny, koźlarz babka, koźlarz pomarańczowy, koźlarz czerwony. Jutro będą smażone rydze na śniadanie
Witam
Nie drażnij Vader . Ja na razie mogę pomarzyć o grzybobraniu - susza niesamowita. Mój zwiadowca w postaci Teściowej zawiadamia że w lesie pustki . Godzina chodzenia i 2 podgrzybki oraz jedna kurka .
pozdrawiam
Nie drażnij Vader . Ja na razie mogę pomarzyć o grzybobraniu - susza niesamowita. Mój zwiadowca w postaci Teściowej zawiadamia że w lesie pustki . Godzina chodzenia i 2 podgrzybki oraz jedna kurka .
pozdrawiam
Kronos BP 26x70 , Garrett 30x100 ,Nikon Sportstar 8x25 EX
Jeśli chodzi o lasy lubuskie, to grzybów na razie jest niewiele - kwestia braku deszczu. Nie brakuje natomiast różnorakich pająków, trudno przejść między drzewami żeby w jakąś pajęczynę nie wpaść :)
Witam
Myślałem że rekord 15 kozaków pod jedną brzozą na mojej działce nie zostanie pobity . Myliłem się. Wczoraj naliczyłem 35 sztuk pod jedną brzozą w kole o średnicy jakichś 2 metrów . Musicie mi uwierzyć na słowo bo na zdjęciu tych malutkich co dopiero łebki powychodziły nie widać . Poza tym pod jedną sosenką mam 5 maślaków a pod innymi brzozami naliczyłem jeszcze około 20 sztuk koźlarzy Babka i dwa Koźlarze pomarańczowo-czerwone czyli potocznie w moich stronach "czerwoniaki" .
pozdrawiam
Myślałem że rekord 15 kozaków pod jedną brzozą na mojej działce nie zostanie pobity . Myliłem się. Wczoraj naliczyłem 35 sztuk pod jedną brzozą w kole o średnicy jakichś 2 metrów . Musicie mi uwierzyć na słowo bo na zdjęciu tych malutkich co dopiero łebki powychodziły nie widać . Poza tym pod jedną sosenką mam 5 maślaków a pod innymi brzozami naliczyłem jeszcze około 20 sztuk koźlarzy Babka i dwa Koźlarze pomarańczowo-czerwone czyli potocznie w moich stronach "czerwoniaki" .
pozdrawiam
Kronos BP 26x70 , Garrett 30x100 ,Nikon Sportstar 8x25 EX