Zakup sprzętu i pomoc w ustaleniu korytarzy powietrznych
Witam. Mieszkam w małej wsi Huta w województwie Kujawsko-Pomorskim ( na północny zachód od Bydgoszczy, współrzędne: 53.351349, 17.715121). Już od dziecka ( obecnie mam 21 lat ) pamiętam, że nad głową latała spora liczba samolotów. Ostatnio znalazłem stronę flightradar24 i faktycznie w pobliżu mojego miejsca zamieszkania co chwila przelatuje masa samolotów. Bywa, że na czystym niebie jednocześnie widać ponad 10 maszyn. Pomógłby mi ktoś rozszyfrować jakie korytarze powietrzne ( chodzi o oznaczenia ) latają w pobliżu? Druga sprawa to sprzęt do obserwacji. Obecnie posiadam lornetkę bresser 10x50. Coś tam przez nią widać, jednak tylko jak samolot leci praktycznie nad głową, gdy leci trochę dalej to czasami można rozszyfrować kolory na kadłubie. Póki co nie planuję robić foto, tylko obserwować więc chciałbym kupić jakąś większą lornetkę. Co myślicie o lornetce Celestron SkyMaster 25x70? Dużo więcej na niej zobaczę od mojej Lidletki? Dzisiaj idealnie nad głową przeleciał mi Boeing 777-3DZ(ER) Qatar Airways na wysokości 10500m i było bardzo ładnie widać napis "QATAR" pod kadłubem przy pomocy mojej lornetki :)
Witam
Ta lornetka to ponoć przyzwoity sprzęt (ale ja nie miałem takiej) , więc zobaczysz przez nią o wiele więcej niż przez lidletkę - jednak pamiętaj , bez statywu nie ma szans na komfortowe obserwacje przy tym powiększeniu -musisz go mieć . Power 25-30x to moim zdaniem absolutne minimum . Samoloty są wtedy duże i z łatwością zobaczysz ich malowanie .
Jeśli chodzi i drogi lotnicze to musisz poszukać na forum -jest specjalny wątek gdzie znajdziesz linki do strony gdzie są aktualne mapki.
pozdr.
Ta lornetka to ponoć przyzwoity sprzęt (ale ja nie miałem takiej) , więc zobaczysz przez nią o wiele więcej niż przez lidletkę - jednak pamiętaj , bez statywu nie ma szans na komfortowe obserwacje przy tym powiększeniu -musisz go mieć . Power 25-30x to moim zdaniem absolutne minimum . Samoloty są wtedy duże i z łatwością zobaczysz ich malowanie .
Jeśli chodzi i drogi lotnicze to musisz poszukać na forum -jest specjalny wątek gdzie znajdziesz linki do strony gdzie są aktualne mapki.
pozdr.
Kronos BP 26x70 , Garrett 30x100 ,Nikon Sportstar 8x25 EX
- vader
- Administrator
- Obserwuję: niebo :)
- Kontakt:
Co do map dróg RNAV, polecam zapisać stronę: http://skyvector.com/
Dzięki za odpowiedź. Przyznam, że jest sporo tych dróg niedaleko mnie :) Na chwilę usiadłem w ogródku i co chwila coś przelatywało. Jednak Lidletka nie za bardzo się spisuje przy obserwacji samolotów więc muszę rozejrzeć się za czymś większym. Póki co planuję wykonać solidny żuraw lornetkowy, bo nawet w bresserze gdy ją ustabilizuję to można dostrzec zarysy napisów na kadłubie gdy samolot leci ok. 10 km od zenitu. Żuraw przyda się przy czymś mocniejszym i z tego co czytałem jest dużo wygodniejszy i lepszy do obserwacji samolotów od zwykłego statywu foto.