Mam Nikona D3100. Niestety pożyczonego. I tak myślę czy mi to się opłaca. Najchętniej kupił bym synte 6. Jaka jest różnica między Synta 8 a Synta 6RafalBel pisze:Rozglądałbym się za 8". Na pewno za jakieś 700 złotych uda się kupić... Jak już kupisz to będziesz potrzebował hmm... lustrzanki, bo chyba nie masz? Oczywiście przyda się także t-ring do połączenia tego w jedną całość.frank300100 pisze:Wyszukałem Synte 6 za 600zł http://www.forumastronomiczne.pl/index. ... y-watcher/. Czy jak kupię tą synte to jeszcze będę musiał coś kupować
Czy ten teleskop jest dobry?
- frank300100
- Obserwuję: EPWA
- maciekA380
- Obserwuję: L984, L986, M857, P746, N133, Z179, Z367
Proponuję trochę samemu szukać. http://lmgtfy.com/?q=Synta+6+vs+Synta+8
Canon EOS 7D Mark II + Synta 8" (1200mm), Tamron 150-600mm f/5-6.3 G2 DI VC USD i parę innych szkieł.
- frank300100
Znalazłem https://astromaniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=23687maciekA380 pisze:Proponuję trochę samemu szukać. http://lmgtfy.com/?q=Synta+6+vs+Synta+8
Synta 6 będzie dobra
- RafalBel
- Donator
- Obserwuję: L980, M860,L999, BABKO/MEBAN-BIGLU, TOSPO-BABKO, GOTIX-ROE,
Wylej sobie kubeł zimnej wody na głowę Franek na początek przygody ze spottingiem. Po pierwsze masz pożyczonego D3100, a dobrze wiemy, że do rzeczy pożyczonych nie ma się co przywiązywać. Kupisz Synte, a dzień dwa i Ci ktoś zabierze tego D3100... Proponuje krok po kroku, czyli najpierw lustrzanka, naucz się z takim sprzętem obchodzić, a później teleskop. Albo najpierw teleskop, naucz się ostrzyć, szukać i prowadzić maszynę, a dopiero później lustrzanka. Nie od razu Rzym zbudowano. Popatrz od jakiego sprzętu zaczynał tutaj niemal każdy. Masz ogromną liczbę tematów w dziale z przelotówkami. Czytaj kto jakim sprzętem się posługiwał w danym czasie. Zresztą, to nie forum fotograficzne. Tutaj się liczy pasja, a nie to, co na matrycy. Pomyśl nad tym wszystkim, bo spamować na forum to nie sztuka
- frank300100
Masz rację. Na teleskop za wcześnie zacznę od lornetki http://teleskopy.pl/Lornetka-Celestron- ... -2400.html. I mojego Sony DSC-H2RafalBel pisze:Wylej sobie kubeł zimnej wody na głowę Franek na początek przygody ze spottingiem. Po pierwsze masz pożyczonego D3100, a dobrze wiemy, że do rzeczy pożyczonych nie ma się co przywiązywać. Kupisz Synte, a dzień dwa i Ci ktoś zabierze tego D3100... Proponuje krok po kroku, czyli najpierw lustrzanka, naucz się z takim sprzętem obchodzić, a później teleskop. Albo najpierw teleskop, naucz się ostrzyć, szukać i prowadzić maszynę, a dopiero później lustrzanka. Nie od razu Rzym zbudowano. Popatrz od jakiego sprzętu zaczynał tutaj niemal każdy. Masz ogromną liczbę tematów w dziale z przelotówkami. Czytaj kto jakim sprzętem się posługiwał w danym czasie. Zresztą, to nie forum fotograficzne. Tutaj się liczy pasja, a nie to, co na matrycy. Pomyśl nad tym wszystkim, bo spamować na forum to nie sztuka
- Krystian
- Obserwuję: Wszystko co lata w zasięgu wzroku :)
- Kontakt:
Oj Franek Franek, musisz pisać jaśniej, w SB napisałeś że przyszedł D3100 więc wszyscy zaczęli doradzać ci abyś kupił do tego teleskop, a ty nagle wyjeżdżasz że pożyczony, potem kupiłbyś synte a nie maiłbyś czym focić, bo kompaktem nic byś nie nawojował z teleskopem. A potem nie wiadomo czy nie skończyłoby się na tym że miałbyś pretensje do nas że źle ci doradziliśmy.
- frank300100
Wszystkich przepraszam za moje posty oraz zachowanie na forum
WItam
Jako że jestem nowy proszę o wyrozumiałość. Chciałbym zacząć przygodę ze spottingiem samolotów na wys. przelotowych. Bardzo lubię patrzeć w niebo i podziwiać każdy samolot. NIestety nie mam odpowiedniego sprzętu do tego. Mam aparat cyfrowy Sony H50 który robi bardzo dobre zdjęcia, ale z bliska. Zoom mam optyczny 15x ale samoloty na wys. przelotowych nie daje rady uchwycić. Jedynie co to te które obniżają lot do lądowania. Mieszkam w Częstochowie, do EPKT mam 40-pare km więc czasem coś zrobię. Ogólnie nad Częstochową sporo lata maszyn, szczególnie w weekend. Aparat mam, ale potrzebuje teleskopu którym mógłbym podpiąć do mojego Sony. Nie wiem czy jest taka możliwość. Czytałem że są przejściówki do tego celu. Ale zastanawiam się czy jest teleskop który dałby radę robić śwetne zdjęcia z moim aparatem ? Teleskop chciałbym taki który mógłbym przenosić. Tylko jaki ?
Dziękuję za odpowiedzi i może głupie pytanie ale nie znam się jeszcze na teleskopach a bardzo chciałbym być jednym z Was ;)
* Pisząc jednym z Was miałem na mysli robic wspaniałe, ostre i świetne zdjęcia :) I oczywiście mieć tyle doświadczenia w robieniu zdjęć. Ale to powinno z czasem przyjść
Jako że jestem nowy proszę o wyrozumiałość. Chciałbym zacząć przygodę ze spottingiem samolotów na wys. przelotowych. Bardzo lubię patrzeć w niebo i podziwiać każdy samolot. NIestety nie mam odpowiedniego sprzętu do tego. Mam aparat cyfrowy Sony H50 który robi bardzo dobre zdjęcia, ale z bliska. Zoom mam optyczny 15x ale samoloty na wys. przelotowych nie daje rady uchwycić. Jedynie co to te które obniżają lot do lądowania. Mieszkam w Częstochowie, do EPKT mam 40-pare km więc czasem coś zrobię. Ogólnie nad Częstochową sporo lata maszyn, szczególnie w weekend. Aparat mam, ale potrzebuje teleskopu którym mógłbym podpiąć do mojego Sony. Nie wiem czy jest taka możliwość. Czytałem że są przejściówki do tego celu. Ale zastanawiam się czy jest teleskop który dałby radę robić śwetne zdjęcia z moim aparatem ? Teleskop chciałbym taki który mógłbym przenosić. Tylko jaki ?
Dziękuję za odpowiedzi i może głupie pytanie ale nie znam się jeszcze na teleskopach a bardzo chciałbym być jednym z Was ;)
* Pisząc jednym z Was miałem na mysli robic wspaniałe, ostre i świetne zdjęcia :) I oczywiście mieć tyle doświadczenia w robieniu zdjęć. Ale to powinno z czasem przyjść
Ostatnio zmieniony 13 września 2014, 23:15 przez vader, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Połączyłem posty. Nie ma potrzeby pisać ich w tak krótkim odstepie czasu. Pamiętaj o tym.
Powód: Połączyłem posty. Nie ma potrzeby pisać ich w tak krótkim odstepie czasu. Pamiętaj o tym.