Znów kilka maszynek
Łotewskie linie Air Baltic, prócz Benków 737, Fokkerów 50 i Dashy 8-400, posiadały w swojej flocie Boeingi 757-200. Często je widywałem, szczególnie w lotach do FCO, a nawet kilka razy ATH. Tylko raz niestety udało mi się go złapać, w październiku 2010r. właśnie w locie do FCO.
W tym przypadku posłużę się tylko malowaniem, bo samoloty te wciąż można spotkać na naszym niebie. Mowa tu o należących do Thomas Cook Scandinavia A330-300, które tworzyły kiedyś spółkę z MyTravel. Koledze
aero22 udało złapać się OY-VKH, który posiadał do niedawna jeszcze resztki takowego malowania.
Teraz czas na operatora, którego koniec nastąpił w czerwcu 2012 roku, był to Fiński przewoźnik Air Finland. Najczęściej odwiedzał on UM857, oraz UM977, w lotach czarterowych z Finlandii na południe Europy. Zdjęcie mojego autorstwa.
Ta maszyna gościła na naszym niebie stosunkowo nie długo bo została zastąpiona przez A320 w lotach do Kopenhagi z Bahrajnu. Tak samo długo nie trwała ogółem kariera lotów na tej trasie. Fotka
bacz82.
United do dziś zostaje częstym gościem naszego nieba. Trzeba jednak przyznać, że przed połączeniem z Conintentalem posiadał on dużo ciekawsze malowania.

Zdjęcia
aero22 oraz
Rekon.
Kontynuując wątek operatorów zza Oceanu, nie można pominąć bardzo rzadko spotykanego nad naszym krajem i w ogóle w centralnej, wschodniej jak i południowej Europie operatora, jakim jest American Airlines. Lot AAL292 ORD-DEL jeśli już odwiedzał nasz kraj, z reguły poruszał się po UL621 wylatując w TOLPA bądź USTIL. Lot ten zawieszono w marcu 2012 roku. Fotka
geo.
W latach 2010-2011, nad naszym krajem można było również podziwiać B777-200F, którego Thai Cargo wyleasingował od Southern Air. W lotach do FRA zdecydowanie najczęściej odwiedzał centralną część Polski. Zdjęcie
knx08.
Blue Line, to operator, który wywołał duże zaskoczenie w sierpniu 2009 roku, kiedy to na UL984, oraz PADKA-TEPNA pojawiał się bez ustalonych destynacji. Kilka osób przez parę tygodni rozgryzało gdzie laduje i startuje ten ciekawy okaz. Koledze Gryniemu i Rasogowi udało ustalić się, że latał na trasie STR-TAS-STR. Fotka pierwszego z wymienionych kolegów.
Normę na naszym forum stanowił Węgierski przewoźnik Malev, który posiadał bardzo przyjemne do fotografowania malowanie. Początkiem roku 2012 ogłoszono upadłość linii. We flocie znajdowały się maszyny takie jak CRJ100, Boeing 737-500/700/800, Boeing 767-200/300, Dash 8-400, czy Fokkery 70 i 100. Zdjęcia
cibarius,
martinus, wielu, naprawdę wielu użytkownikom udało się sfotografować tego przewoźnika, ale wybrałem tylko niektóre.
Cdn...
Canon EOS 7D Mark II + Synta 8" (1200mm), Tamron 150-600mm f/5-6.3 G2 DI VC USD i parę innych szkieł.