Jaka lornetka

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
Awatar użytkownika
unibal
Donator

A trzeba było posłuchać i zaraz po moim poście pognać do sklepu i kupić Celestrona :-P 8-)
Oczywiście nie ma nic do rzeczy, że ja sam go używam :mrgreen: to po prostu dobry sprzęt.
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Obserwuję: niebo :)
Kontakt:

Darek Rz pisze:
vader pisze:Z tym 20x to się nie zgodzę :-D
Nie kłóć się ze mną Vader bo pojadę do ciebie .....
Nie porównujmy obserwacji przez teleskop z lornetką 20-30x bo to dwa różne światy. Na korzyść lornetki oczywiście.
Przy 20x da radę obserwować bez statywu, ale komfort powiedzmy delikatnie średni, jak więcej 25-30x statyw konieczny.
Zapraszam :-)

Z mojego doświadczenia wiem i jest to moja subiektywna opinia, że lornetka z mniejszym powiększeniem ale lepszą transmisją, powłokami, wykonaniem etc. będzie lepszym narzędziem niż lornetka z powiększeniem 20+x a kiepską optyką. Oczywiście lornetka z 10/12/15 czy 20 krotnym powiększeniem, nie wspominając o średnicy to zupełnie inne narzędzia :-) Dobrze, że mamy wybór.

Ze statywem się zgodzę, do komfortowych obserwacji z ręki, to max 12 razy, biorąc pod uwagę że lornetka jest lekka. Moja waży 900kg, a z podobnymi parametrami mogą mieć i 1.5kg.

PS. Prosiłem Cię Darku i to wielokrotnie, żebyś pisał znaki interpunkcyjne tak jak jest przyjęte w naszym języku. Z tymi odstępami, po prostu źle się to czyta ;-)
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Uniden UBC125XLT, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
SensiFly
Donator

Polukałem trochę przez wekeend w okolicach Sierpca gdzie w gorze jest bardziej czysto niź w Wawie i wraźenia są całkiem przyjemne... miałem m.in A340 Mahana w zenicie na 40,000ft kilka Drimów i kilkanaście sztuk w odleglości ok 15-20 km. Nie zgadzam sie z Tobą Vader, źe 20x + jes konieczny statyw do komfortowej obserwacji.. co prawda pewnie byłoby lepiej ale z ręki spokojnie moźna teź to robić:) malowania spokojnie do rozpoznania, nr blachy nie udało mi się odczytać. Zobaczę w Wawie na niższych wysokościach jak z odczytem nr i napisów. Łysy wygląda kozacko, sobotni wschód po prostu pozamiatał... W sumie to tyle. Pewnie nie będzie to jedyna lornetka w życiu ale na parę lat styknie, następny w kolejce jest skaner:)
K-5IIs / S10' / TVX2
Awatar użytkownika
Darek Rz

Witam.
Vader z tymi kropkami to trochę przesadzasz.
Natomiast jeśli chodzi i meritum to musisz rozgraniczyć dwie istotne sprawy. Lornetka do obserwacji kosmosu istotnie musi być bardzo dobrej jakości i powiększenie nie ma tutaj aż tak istotnego znaczenia. Nawet lepiej jak jest ono niewielkie 10-15x dzięki temu komfort obserwacji będzie doskonały. My jednak rozmawiamy na forum rnav i kolega kupił lornetkę do obserwacji samolotów na wysokościach przelotowych i tutaj najistotniejsze jest powiększenie. Dobrze oczywiście jak idzie to w parze z jakością, ale nie zawsze jest to możliwe ze względu na koszty. Proponuję zapytać kolegę SensiFly czy teraz po zakupie zamieniłby swoją lornetkę na inną o powiększeniu 2x mniejszym.
Kronos BP 26x70 , Garrett 30x100 ,Nikon Sportstar 8x25 EX
ODPOWIEDZ