Tamron 150-600 G2

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
Awatar użytkownika
PM
Donator

Czołem,

Wywołany do tablicy przez prezesa, napiszę parę słów o obiektywie Tamron 150-600G2 pod Canona. Może komuś się przyda :-)

Zacznę od tego, że do tej pory używałem canonowskiej elki 100-400mm mk1. Obiektyw znany i uznany w świecie spotterskim, złego słowa o nim powiedzieć nie mogę. I pewnie bym nie zmienił szkła, gdyby nie to, że w zeszłym roku w rodzinie pojawił się T150-600 pierwszej generacji. Zobaczyłem jakie się robi z tego zdjęcia ptaków, zwierzaków i przede wszystkim przelotówek (tak tak, wiem 600mm to mało na RNAV, ale w porównaniu do 400mm to przepaść - w synty i maki bawić na razie się nie chcę, bo jednak potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego), napaliłem się i... nie kupiłem. W sumie nie wiem dlaczego. Chyba te 150mm na krótkim końcu mnie powstrzymało. Później pojawił się w sklepach 150-600 g2, według wszelkich znaków na niebie i ziemi lepszy od poprzednika. Biłem się z myślami ze 2 miesiące. Zdecydować się nie było łatwo było, bo to jednak niesystemowe szkło, bo ta elka jest przecież bardzo dobra. A z drugiej strony 600mm w autofocusie. No i kupiłem.

A teraz do rzeczy:
Obiektyw jest duży. I ciężki. Waży ponad 2kg. Niby nie jest to wiele, ale jak się macha nim góra-dół na lotnisku, to po kilkudziesięciu minutach zaczyna być to odczuwalne. Jeśli chodzi o rozmiar. Do tej pory do plecaka mieścił się na styk C7D z zapiętą 100-400. Do tego samego plecaka nie chciał wejść sam T150-600 i to bez tulipana. Musiałem więc zmienić plecak, na taki, żeby pomieścił puszkę z zapiętym obiektywem.

Jeśli chodzi o jakość zdjęć. Bardzo dobrze, co mam nadzieję widać po moich ostatnich zdjęciach. Do 400mm tak jak w Canonie, albo nawet i lepiej. Powyżej 400mm też jest dobrze. Nawet bardzo dobrze. Trzeba tylko stosować krótkie czasy, bo powyżej 500mm o poruszenie nietrudno. Na 600mm przy dynamicznych scenach 1/800s to raczej minimum, chyba, że ktoś ma bardzo pewną rękę. Ogólnie rzecz biorąc ostro i fajno.

Stabilizacja. W porównaniu do mojej starej elki to jakiś kosmos. Paningów nie próbowałem, ale statyczne obiekty z 600mm udaje się zrobić nieporuszone na czasach rzędu 1/15s.

Z bajerów, można dokupić "kabel" USB do obiektywu, przez który można instalować nowy firmware, regulować ustawienia autofocusa (na chyba 8 ogniskowych) i stabilizację. Ja nie kupiłem, dlatego nic więcej nie napiszę, ale podobno przydatna rzecz.

Wady (moje subiektywne odczucia)
Tak jak pisałem, waga i rozmiar, ale w sumie trudno to uznać za wadę, bo to jednak taki zakres ogniskowych. Choć te 2kg wcale nie wydaje się imponujące, biorąc pod uwagę, że konkurencyjna Sigma 150-600s waży prawie 3.
Przełączniki trybów stabilizacji i AF/MF chodzą bardzo delikatnie, i już wielokrotnie zdarzyło mi się coś przełączyć przy wyciąganiu sprzętu z plecaka. Ale to też nie jest jakaś straszna rzecz, trochę upierdliwa. Trzeba po prostu sprawdzać.
Zoomowanie. L100-400 to pompka, więc zoomuje się szybko i płynie. Tutaj trzeba kręcić i jeszcze się do tego nie przyzwyczaiłem. Pewnie z czasem nabiorę wprawy.

Reasumując. Gdyby ktoś się zastanawiał, najlepiej iść do sklepu, zmierzyć się z wagą tego szkła... i kupić:)

Jakby ktoś miał jakieś pytania, to pisać.

Pozdro!
Awatar użytkownika
K_M
Donator
Obserwuję: wszystko w promieniu do 50km

150 na krótkim końcu na lotnisku jakoś się sprawdza czy jednak za wąsko? ja tak się zastanawiam min. nad tym szkłem żeby w końcu zacząć focić na lotnisku, ale wydaje się że szkła typu 80 400 czy 100 400 na lotniskach świetnie dają radę, z koleii na pokazach często przydaje się 600mm,
jak biłeś się z myślami to nie kusiła cię sigma 150 600?
Obrazek]Nikon D7200, GSO 10" TV PowerMate 2" 2X, , A7IV FE 200-600[/i]
Jeżeli nie widać moich zdjęć w poście to są tutaj : https://photos.app.goo.gl/6HbopqSiFsDUVd7y5
Awatar użytkownika
RafalBel
Donator
Obserwuję: L980, M860,L999, BABKO/MEBAN-BIGLU, TOSPO-BABKO, GOTIX-ROE,

Miałem pytać o to samo co K_M. Sam mam dylemat i póki co 100-400 jest na prowadzeniu. A z drugiej strony sa pokazy i sam nie wiem :-D Wiadomo, że fajnie mieć 500mm, bo to już daje komfort, ale 150 na start przeraża... ;-)

Obrazek

Obrazek
Canon EOS 7D Mark II / EOS 7D+Synta 8" + Powermate TeleVue 2x + Tamron 150-600 VC USD G2 + Canon 70-300 IS II USM
Awatar użytkownika
PM
Donator

Mi też się wydawało, że 150mm to rzeczywiście trochę długo pod płotem, i między innymi dlatego nie kupiłem pierwszej wersji. Ale potem przejrzałem EXIFy i okazało się, że większość zdjęć mam z ogniskowej 150+. Na A388 w WAW byłem już z Tamronem i jakoś tych 100mm "na dole" mi nie brakowało, bo wszystko robiłem na około 200 wzwyż. Przypuszczam, że centralnie z boku B773 czy A388 by się w 150mm nie zmieścił, ale pod delikatnym kątem z pewnością tak. Z resztą jak mi ktoś pod płotem w POZ powiedział, tego szkła nie kupuje się po to, żeby mieć 150mm na krótkim końcu, tylko 600mm na długim.

Sigmy nie brałem pod uwagę, wersji C nie, bo nie, a S bylaby zdecydowanie za ciężka. Rozważałem nowego C100-400, ale jest 2500zł droższy niż Tamron, no i zostałbym z tą samą ogniskową.
ODPOWIEDZ