Nikon P900 - wyszukiwanie samolotów na niebie

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
robertcb

W jaki sposob szybko trafic kadrem w samolot na wysokosci przelotowej majac tylko wyświetlacz (bez wizjera optycznego)?
Czesto u mnie jest to na chybił, i tracę cenne sekundy oddalajac i zblizajac zoom i ostrząc migawką w celu znalezienia obiektu o znikomyvh rozmiarach kątowych.
Szczególnie jest to trudne gdy samolot nie zostawia smugi kondensacyjnej.
Jest jakis sposób?
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Obserwuję: niebo :)
Kontakt:

Raczej nie, chyba trzeba się tego dobrze nauczyć. Chociaż może są jakieś rozwiązania.

Poczytaj. https://www.google.com/search?q=p900+fi ... =firefox-b
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Uniden UBC125XLT, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
robertcb

A czy w P900 można szybko zmienić AF na MF w trakcie nagrywania filmu?

Bo jeśli w kadr z samolotem wejdzie gałąź drzewa, drut, cokolwiek - aparat momentalnie ustawia ostrość na bliższym obiekcie.
lukas787
Obserwuję: M857, P846, L984

Trafienia i wodzenia za samolotem musisz się nauczyć metodą prób i błędów. kiedyś robiłem foty cyfrówką przez lornetke i było trudniej niż samym aparatem. Moja rada jest taka abyś popatrzył tuż znad aparatu gołymi oczyma na samolot probójąc wycelować tam gdzie patrzysz i zerknąć czy masz go w kadrze. Inną metodą może być wycelowanie aparatu gdzieś przed samolot, a nastepnie ruszanie aparatem góra dół powoli przesuwając go w stronę samolotu. Wtedy masz większe prawdopodobieństwo że zobaczysz go w kadrze, stosowałem takie metody w RNAV I szukając nawet planet wieczorem kiedy jeszcze nie było ich nawet widać gołym okiem. Udawało się wiec możesz spróbować :)
Celestron Skymaster 25x70, Delta Optical Entry 10x50 , Canon 700d+ 18-55 is stm ,+ 55-250 is II, Tamron 150-600
ODPOWIEDZ