Witam serdecznie drogich użytkowników forum.
Jestem w posiadaniu lustrzanki Nikon D3200, chcialbym kupic jakąś lunetę bym mògł poobserwowac samoloty na wysokościach przelotowych.
Do tej pory robię to lornetką Celestron SkyMaster 15x70 ale jak wiadomo apetyt rośnie i chcialoby sie widzieć więcej Obserwuję rownież szczyty górskie jakies 80 km ode mnie w lini prostej.
Czytalem ze do lunety Celestron C90 MAK mozna podłączyć lustrzankę i cos spróbować uchwycić
Czy wyzej wymieniona luneta nada sie do obserwacji samolotów i gór i do fotografowania tych ze obiektów ? Czy jednak wybrać coś innego
Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
Pozdrawiam
Nikon D3200 i Celestron C90 MAK
- vader
- Administrator
- Obserwuję: niebo :)
- Kontakt:
Cześć,
oczywiście się nada do tego co potrzebujesz. Pamiętaj, że jest to dość "ciemny" teleskop, bo to aż f/13.9.
Zawsze możesz też poszukać używanego MAK102 lub nawet coś większego. Pytanie jaki masz budżet :)
Z tego MAK i Canona 650D nagrano film, wygląda to jak widać całkiem ok :)
oczywiście się nada do tego co potrzebujesz. Pamiętaj, że jest to dość "ciemny" teleskop, bo to aż f/13.9.
Zawsze możesz też poszukać używanego MAK102 lub nawet coś większego. Pytanie jaki masz budżet :)
Witam i dzięki za odpowiedź,vader pisze: ↑11 lutego 2020, 12:51 Cześć,
https://teleskopy.pl/product_info.php?p ... 102%20OTA
o tym mówisz? Cena podobna do tego Maka C90, wiadomo trzeba jeszcze doliczyć porzadny statyw.
Zależy mi na mobilności, żebym mógł szybko wpakować do auta i podjechać 300 metrów wyżej gdzie mam piękną panoramę tatr bo z mojego balkonu tylko Gerlach widać:)
Samoloty mogę z tarasu oglądać. Także muszę to jakoś podzielić, mobilność i jakość.
Jak dobrze wyczytałem ten Mak102 daje obraz normalny a nie odwrócony?
Byłbym wdzięczny za dalsze sugestie.
- vader
- Administrator
- Obserwuję: niebo :)
- Kontakt:
Z kątówką będziesz mieć obraz normalny, odpowiednio powiększony. Bez kątówki będzie już odwrócony - tak to u mnie wygląda z SCT.
Te MAKi są dość mobilne, więc wg mnie kup najdroższy, na jaki masz przeznaczony budżet. Śmiał weź pod uwagę kupno używanego teleskopu.
Te MAKi są dość mobilne, więc wg mnie kup najdroższy, na jaki masz przeznaczony budżet. Śmiał weź pod uwagę kupno używanego teleskopu.