Stabilizacja matrycy a rnav - czy się sprawdza?

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

Pytanie do posiadaczy aparatów ze stabilizacją matrycy (Pentax, Sony) - czy po podpięciu do teleskopu taka stabilizacja daje jakieś pozytywne efekty.
Oglądając Wasze zdjęcia z Pentax'a publikowane na forum wydają mi się lepsze niż moje osiągnięcia z Canona i Nikona z Syntą.
Czy warto zatem szukać body ze stabilizacją matrycy?
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
Awatar użytkownika
miron
Donator

Używam Pentaxa już od kilku lat. Zdjęcia są ok, ale jaka jest różnica między RAWami zrobionymi ze stabilizacją i bez niej to nie wiem ;) Jako, że zaczynam ferie to mam nadzieję na kilka dni z pogodą i zrobię kilka testów. Na przemian jednego dnia będę robił maszyny z włączoną i wyłączoną stabilizacją. Zobaczymy jaki efekt będzie :)
pozdrawiam, miron zagórski
samoloty: SW 10"/1200mm, TVP2x, Pentax KP
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Obserwuję: niebo :)
Kontakt:

Myślę, że tutaj więcej zdziała brak filtra dolnoprzepustowego, który da lepszą rozdzielczość dla Pentaxa. No i samo dobra ułożyskowanie synty i sprawne prowadzenie za samolotem.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Uniden UBC125XLT, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

Dzięki Miron, będę wdzięczny za sprawdzenie.
Zastanawiałem się, czy osie matrycy muszą być jakoś zgrane z osiami teleskopu żeby to dobrze działało, zamiast przeszkadzać.
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
Awatar użytkownika
karolo95
Obserwuję: ABERO, ETUBO, BOKSU-DIBED

Jeśli chodzi o mnie, to widzę różnicę między Canonem, a Pentaxem. Zawsze miałem problem z czasem 1/400 1/320 i barlowem. Teraz jest znacznie lepiej :-) Swoją drogą, nie wiem, czy w kazdym pentaxie tak jest, ale kiedy nacelowałem w księżyc i włączyłem live view, stabilizacja wprowadziła w drgania cały teleskop :-D Początkowo nie wiedziałem co się dzieje :-P
Pentax K-3 + 10" + Televue Powermate 2x
EOS 6D, EOS R + Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2
INSTAGRAM
Awatar użytkownika
spinka

Po roku testowania z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że wciąż nie wiem czy IBS z teleskopem jest na plus czy na minus.
Czasem mam wrażenie, że zdjęcie wyszło dzięki stabilizacji, a czasem że stabilizacja zepsuła zdjęcie.
Bardziej jestem przekonany, że podczas prowadzenia obraz jest stabilniejszy w EVF, przy 60fps to może mieć większe znaczenie niż przy 120fps np. w Sony.
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

karolo95 pisze: 24 stycznia 2020, 19:37 Swoją drogą, nie wiem, czy w kazdym pentaxie tak jest, ale kiedy nacelowałem w księżyc i włączyłem live view, stabilizacja wprowadziła w drgania cały teleskop :-D Początkowo nie wiedziałem co się dzieje :-P
Jest to tzw. sprzężenie zwrotne. Na statywie również wyłącza się stabilizację w obiektywach, aby tego nie było. Ja raz zapomniałem i nie mogłem dojść co się dzieje że nocne fotki nie wychodzą...
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
ODPOWIEDZ