Opis obróbki LightRoom 6 Classic + NeatImage 8 Home Edition + Topaz Sharpen AI + FastStoneViewer:
Z7 FF: ISO200, 1/1000s, f/10, 2500mm (TV x2)
LR6 nie obsługuje moich rawów, więc na początek Adobe DNG Converter: .nef -> .dng
Po imporcie do LR6 defaultowe ustawienia to tylko Color Noise Reduction.
Profile w przypadku importu .dng mam do wyboru tylko Adobe Standard.
Nietknięte zdjęcie po imporcie:
W tej fazie staram się ruszać tylko Crop, WB, Tone.
Crop:
Przed WB i Tone:
Po WB i Tone:
Podgląd całego zdjęcia po cropie, WB i Tone:
Eksport do obróbki w NeatImage8 w .tif 16bit
W NeatImage mam profile aparatu, więc w Device Noise Profile klikam tylko Auto Profile > Auto Fine-Tune.
W Noise Filter Settings zostawiłem automatyczne/defaultowe ustawienia
(kiedyś zrobiłem własny default i taki używam, ale nie pamiętam co tam zmieniłem):
Przed odszumieniem:
Po odszumieniu:
Po odszumieniu i dodaniu trochę Sharpeningu:
Zapis w NI8 Home mogę zrobić tylko w 8bit .tif i tak robię, następnie ten .tif importuję do LR.
W tej fazie zmieniam trochę więcej, ale w tym przypadku i tak niewiele.
Przed:
Po:
Po (wszystkie zmienione parametry widoczne po prawej stronie tego screena):
Eksport z LR .tif, zdjęcie jest (w mojej skali) znośnie więc .tif w 1080px sRBG + Sharpen for screen - standard:
Następnie patrzę czy Topaz Sharpen AI jest w stanie poprawić ostrość i/lub jeszcze trochę odszumić:
Ostatnia faza to Unsharp Mask, którą robię w Fast Stone Viewer (Wartość pomiędzy 7-15; Promień pomiędzy 0.7-1.2):
Jeśli mi się podoba, to zostawiam 1080px:
Jeśli mam wątpliwości, to cofam USM, skaluję algorytmem Lanczos (sharper) do 700px i ponawiam USM:
Jeśli wciąż jest słabo czyli jak zwykle, to cofam USM, skaluję algorytmem Lanczos (sharper) do 573px i ponawiam USM:
860x573px w tagach img (tak staram się ostatnio wrzucać na forum + ew. link do większej wersji jeśli czuję się na tyle pewny siebie):
Większość moich zdjęć wymaga jednak większego wyciągania żeby na minimalnym 573px w miarę wyglądały.
Przed:
Po:
Suwaczki faza 1:
Suwaczki faza 2:
W przypadku powyższego FedExa z LR wyeksportowałem w 2160p, a w Sharpen AI użyłem opcji Focus, potem resize do 573px + USM i powiedzmy, że dla mnie jest nieźle. W następnym Sharpen AI tylko pogarszał, więc o ile pamiętam całkowicie pominąłem ten etap.
Przed:
Po:
Suwaczki faza 1:
Suwaczki faza 2:
W przypadkach beznadziejnych, jeśli mi bardzo zależy żeby coś wyciągnąć używam dodatkowo jeszcze RegiStax6 i edycję waveletów, np. "Czołgi".
Przed:
Po:
TL;DR Wielostopniowe wyostrzanie po trochu na każdym z etapów i resize w dół do momentu w którym nie wypala mi oczu.
W PhotoShopy nie umiem.
Opis obróbki LightRoom 6 Classic + NeatImage 8 Home Edition + Topaz Sharpen AI + FastStoneViewer
- walusinsky
- Donator
- Kontakt:
@walusinsky Spox, może komuś się przyda.
Niektóre LightRoom-owe suwaczki z wciśniętym klawiszem Alt mają dodatkową funkcjonalność,
długo o tym nie wiedziałem, więc może warto wspomnieć na przykładzie Sharpeningu.
Alt + LPM na suwaku Amount, obraz robi się BW co uwydatnia ostrość:
Alt + LPM na suwaku Radius na max:
Alt + LPM na suwaku Radius, znośny poziom:
Alt + LPM na suwaku Masking blisko minimum - widać, że ostrzy już nawet szumy i artefakty na niebie:
Alt + LPM na suwaku Masking na max - trochę za mocno:
Alt + LPM na suwaku Masking na znośnym poziomie:
Suwaka Detail nie używam.
Niektóre LightRoom-owe suwaczki z wciśniętym klawiszem Alt mają dodatkową funkcjonalność,
długo o tym nie wiedziałem, więc może warto wspomnieć na przykładzie Sharpeningu.
Alt + LPM na suwaku Amount, obraz robi się BW co uwydatnia ostrość:
Alt + LPM na suwaku Radius na max:
Alt + LPM na suwaku Radius, znośny poziom:
Alt + LPM na suwaku Masking blisko minimum - widać, że ostrzy już nawet szumy i artefakty na niebie:
Alt + LPM na suwaku Masking na max - trochę za mocno:
Alt + LPM na suwaku Masking na znośnym poziomie:
Suwaka Detail nie używam.
Świetna robota.
Bardzo klarownie i zrozumiale napisana instrukcja. Coś dla takich fotoobróbkowych ignorantów jak ja. Szkoda tylko, że z wersji Neat image dostępnej w sieci, zdjęcia wychodzą w JPEG a nie w TIFF.
Bardzo klarownie i zrozumiale napisana instrukcja. Coś dla takich fotoobróbkowych ignorantów jak ja. Szkoda tylko, że z wersji Neat image dostępnej w sieci, zdjęcia wychodzą w JPEG a nie w TIFF.
Nikon P1000