Też mnie to zaskoczyło. Okazuje się, że kilka lat temu wypuszczono dwa stada, jedno w bliskim sąsiedztwie Poznania, drugie w okolicy Czempinia. Zaadaptowały się i podobno bardzo dobrze sobie radzą. Kilka dni później widziałem w pobliżu miejsca gdzie robiłem te zdjęcie większe stado, w składzie którego były też rogate samce, ale niestety wszystko pod Słońce, i sporo dalej.
Przyroda i inne ciekawostki...
Wczoraj spacer w puszczy z córką. Po 45 minutach stanęliśmy w miejscu, tak sobie obserwujemy sporą polanę...rozmawiamy, śmiejemy się...3-4 minuty później mówię, że wracamy, podnoszę głowę i mnie zamurowało. Za naszymi plecami siedzi sowa dosłownie 4m od nas! Nie wiem czy jej nie zauważyliśmy czy przyleciała bezgłośnie w międzyczasie. Wow!
11 marca 2021
11 marca 2021
pozdrawiam, miron zagórski
samoloty: SW 10"/1200mm, TVP2x, Pentax KP
Również dziękuję i zapraszam ponownie :)
20 marca 2021
A wczoraj nowy samiec do kolekcji na nowym terytorium. Wydał głos terytorialny. Ciary.
Chyba muszę jakiś mały składany rower skombinować bo obchód trzech miejscówek to już około 18km.
24 marca 2021
Witam,
podchodziłem dziś koziołka
i o mało nie nastąpiłem na gadzinę
Z wrażenia, niestety zapomniałem ją sfilmować, a szkoda bo bardzo widowiskowo zmykała, jak kobra - z podniesioną głową.
Za to rogacz nagrał się razem z bażantem.
podchodziłem dziś koziołka
i o mało nie nastąpiłem na gadzinę
Z wrażenia, niestety zapomniałem ją sfilmować, a szkoda bo bardzo widowiskowo zmykała, jak kobra - z podniesioną głową.
Za to rogacz nagrał się razem z bażantem.
Nikon P1000
Dzisiaj po kilku kilometrach spaceru dostrzegłem 70m przede mną przy głównej drodze Puszczyka siedzącego na słupku. Nic sobie nie robił z mojej obecności. Po kilku minutach poszedłem dalej o on zupełnie niewzruszony szukał dalej zdobyczy. 3km dalej spotkałem kolejnego urala :)
3 kwietnia 2021
3 kwietnia 2021