Z góry dzięki za pomoc!
Pod nosem mam Legnice ewentualnie Wroclaw, Polecicie jakis konkrety sklep ?vader pisze: 17 października 2021, 10:02 To nie jest łatwe pytanie. Ja na twoim miejscu, wybrałbym się na jakieś obserwacje astro/do sklepu z optyką (sklep myśliwski).
Szybko patrzac na lornetki przykladowa lornetka bedzie wazyc 2,5kg + , gdzie lunety wachaja sie od 1kg do max 1,5kg. Lornetki jednak srednica obiektywow 80-100, a luneta max 65mm.Darek Rz pisze: 17 października 2021, 12:20 Kup porządną lornetkę 20-25x najdroższą na jaką cię stać. Nie będziesz żałował. Przy takim powiększeniu i dwuocznej obserwacji zobaczysz dużo więcej niż przez lunetę średniej jakości.
Szczerze mówiąc to nie kompletnie nie moje rejony. Google/telefon i się porozglądać/zadzwonić. Zerknij również na Vortex Diamondback HD 16-48x65.DoMnieMojaDesko pisze: 17 października 2021, 20:38Pod nosem mam Legnice ewentualnie Wroclaw, Polecicie jakis konkrety sklep ?vader pisze: 17 października 2021, 10:02 To nie jest łatwe pytanie. Ja na twoim miejscu, wybrałbym się na jakieś obserwacje astro/do sklepu z optyką (sklep myśliwski).
Nie rób tego bo będziesz żałował. Miałem ten sam dylemat ze 20 lat temu. Miałem wtedy ( i mam go teraz) Kronosa 26x70. Stwierdziłem że za małe powiększenie i kupiłem lunetę 20-60x80 . To był poważny błąd. Całe szczęście że udało się szybko sprzedać. Przy obserwacjach przez jedno oko wszystko wydawało się mniejsze nawet przy 60x. Lornetka zwłaszcza duża to jest to co najbardziej nadaje się do spottingu. Musisz kupić większą lornetę inaczej to co kupisz ( lunetę) sprzedasz szybciej niż ci się wydaje.Kurczakkk pisze: 24 marca 2022, 16:49 Rozmyślam nad kupieniem refraktora do obserwacji, ponieważ moja obecna lornetka Celestron Skymaster 25x70 ma trochę małe przybliżenie.
Co ty powiesz? A doczytałeś czy tak tylko się mądrzysz ?