to jest stabilna a i z kolimacją nie ma problemu , no i osłony są http://teleskopy.pl/product_info.php?cP ... ightBridge ale za tą cenę to miejscowy kuśnierz zrobi osłonkę ze skóry plus inicjały właściciela złotą nicią

Hmmmm mam wrażenie, że w postaci złożonej nie będzie się w ogóle nadawać do użytkugezeb pisze:Jeszcze jedno mnie dręczyjakie parametry ma złożona , ogniskowa mniejsza a jak ze światłosiłą - parę razy zdarzyło mi się wystawiać MAKa , Rubinara przez uchyloną szybę w samochodzie gdyby ta składana zmieściła się na siedzeniu to można gonić ptaszki po okolicy
 po prostu nie będzie ostrzyć
  po prostu nie będzie ostrzyć 
 W sumie czy aż tak bardo te rozmiary się zmieniają po złożeniu?w sumie podstawa ma taki sam rozmiar
  W sumie czy aż tak bardo te rozmiary się zmieniają po złożeniu?w sumie podstawa ma taki sam rozmiar   Dla mnie dodanie większej ilości elementów ruchomych, połączeń itp działa  dla nas na minus.
  Dla mnie dodanie większej ilości elementów ruchomych, połączeń itp działa  dla nas na minus. 

). Wyższa cena niż w przypadku klasycznej Synty.
  ). Wyższa cena niż w przypadku klasycznej Synty. 
   ]
 ]
 ?
 ?

Zapewne padnei pytanie co z syfem wpadającym, na deklu można otworzyć sobie mały otwór a na jego krawędzie rozciągnąć jakiś materiał np. kawałek rajstopy ;)
 Zapewne padnei pytanie co z syfem wpadającym, na deklu można otworzyć sobie mały otwór a na jego krawędzie rozciągnąć jakiś materiał np. kawałek rajstopy ;)
 ]Nikon D7200, GSO 10" TV PowerMate 2" 2X, , A7IV FE 200-600[/i]
]Nikon D7200, GSO 10" TV PowerMate 2" 2X, , A7IV FE 200-600[/i]