Luneta do Spottingu/NightSky/Gory
Kurczakkk
Pomogę.
Jak zwał tak zwał refraktor czy reflektor, soczewka czy cewka, chodzi o to że przez jedno oko to się nie napatrzysz
Pozdrawiam
Coś o aperturze 25x100 skymaster, garrett lub inną chińszczyzna o podobnej nazwie i cenie. Do tego musisz doliczyć koszt statywu gdyż te lornetki są ciężkie jak również duże powiększenie utrudnia obserwacje z ręki i powoduje utratę szczegółów oglądanych samolotów w porównaniu z obserwacją ze statywu. Miałem kiedyś skymaster 25x100 obrazy są jasne i ostre w centrum, na zewnątrz jest abberracja ale to normalne w tej klasie sprzętu i nie przeszkadza w przelotówkach. Między 25x70 a 25x100 to będzie przepaść w jakości ale również w kosztach. Kupiłem parę lat temu 25x70 aby mieć coś pod ręką i cena za nią odpowiada jakości - jest słabo.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
No niestety jest to problem dla nas. Złotym środkiem była by lornetka o powiększeniu 40-50x i śrrednicy obiektywu 70mm. Niestety przy takich parametrach obraz byłby ciemny, bez kontrastu a widok jak przez dziurkę od klucza. Dlatego nikt ( nie licząc chińskich wynalazków) czegoś takiego nie produkuje. Wraz ze wzrostem powiększenia musi rosnąć średnica obiektywu do nieakceptowalnych przez normalnego człowieka wartości ze względu na cenę i rozmiary takich lornet. Różnica pomiędzy 25x a 30x jest bardzo duża , jednak choćby w przypadku mojego Garretta to zero mobilności bo to wielki kloc. W optyce jest jedna zasada - nie da się jej oszukać. Albo jedno, albo drugie. Nawet luneta o powiększeniu 50x będzie duża a obraz przez nią widziany moim zdaniem o wiele gorszy od lornetki 25x70. Zresztą jeśli ją kupisz to się przekonasz . Luneta , ale dobra to super sprzęt, ale do astro. Pooglądaj sobie Fujinona 40x150 tak dla rozrywki. Jak myślisz dlaczego jest tak wielka ? Bo inaczej się nie da . Duży power= duży rozmiar :)
Pozdr.
Pozdr.
Kronos BP 26x70 , Garrett 30x100 ,Nikon Sportstar 8x25 EX
Witam, nie chce zakładać nowego tematu więc się podepnę, czy ma ktoś do czynienia z kanarami ASI do fotografii astro, wiem że to nie ten typ forum ale sporo tu ludzi z teleskopami którzy pewnie korzystają z nich w nocnych obserwacjach, konkretnie czy można taką kamerę w teleskopie podłączyć ze smartfonem?
Canon 7d mark II + televue powermate 2x 2” + Synta 10”
Hej, chyba jeszcze nikt tego nie zrobił.
Póki co telefon nie jest w stanie tego ogarnąć, ale jest pewne urządzenie ASIAir+, coś w stylu mikrokomputera, który współpracuje z kamerami ASI i daje się poprzez Wi-Fi sterować smartfonem. Cena dosyć spora...
Tu jest link do forum na którym pada w zasadzie to samo pytanie:
https://www.cloudynights.com/topic/8123 ... le-device/
A tu link do sklepu:
https://astronomy-imaging-camera.com/pr ... iair-plus/
Pozdrawiam
Póki co telefon nie jest w stanie tego ogarnąć, ale jest pewne urządzenie ASIAir+, coś w stylu mikrokomputera, który współpracuje z kamerami ASI i daje się poprzez Wi-Fi sterować smartfonem. Cena dosyć spora...
Tu jest link do forum na którym pada w zasadzie to samo pytanie:
https://www.cloudynights.com/topic/8123 ... le-device/
A tu link do sklepu:
https://astronomy-imaging-camera.com/pr ... iair-plus/
Pozdrawiam
TPL 20x80, Celestron 15x70, UBC125XLT
Dzięki za odpowiedz, po konsultacjach na forach astronomicznych uznałem ze nie będę zbytnio kombinował, ten ASIAIR kosztuje praktycznie tyle co kamera którą kupuje, wyposażyłem się w laptopa i to chyba wystarczy.
Canon 7d mark II + televue powermate 2x 2” + Synta 10”
-
Cześć szanowni spotterzy !
To mój pierwszy post na tym forum. RNAV spottingiem oraz obserwacjami wokół lotniskowymi interesuję się od wielu wielu lat (bardziej obserwacjami niż robieniem zdjęć). Obecnie używam lornetek DO Chase 8x42, DO Chase 10x50 i Pentax 20x60WP, a wcześniej Kronos 20x60 i lunetkę Yukon 20-50x50. Kilka lat temu przymierzałem się do lunet, temat porzuciłem, ale wraca jak bumerang z jednego powodu – niedosytu z powiększenia uzyskiwanego obecnymi lornetkami. Tak więc zwróciłem uwagę na modele: DO 65ED II, ale bardziej Nikon Prostaff 5 20-60x82 i Vortex Viper HD 20-60x85. Nie mam doświadczenia z lunetami, nie znam nikogo, kto mógłby mi na żywo je pokazać i pozwolić sobie wyrobić opinię. Dlatego prośba do Was, jeśli użytkowaliście te konkretne sprzęty, (albo inne o podobnych parametrach) o poradę, czy warto iść w tę stronę ? Czy uzyskany efekt będzie „WOW” i dojrzę więcej szczegółów? Czytałem wyżej, że lornetka 25x70 (np. SkyMaster, która nota bene nie ma jakiś rewelacyjnych recenzji) da lepszy obraz niż powiększenie lunetą np. 45x– czy faktycznie ktoś to porównał w realu? Może jakieś sprawdzone modele z dobrą optyką? ( posiadane lornetki wyznaczyły mi naprawdę niezły standard).
Dodam, że obserwuję też przyrodę i m.in. z tego powodu, nie bardzo interesują mnie refraktory.
Dziękuję za wszelkie porady.
To mój pierwszy post na tym forum. RNAV spottingiem oraz obserwacjami wokół lotniskowymi interesuję się od wielu wielu lat (bardziej obserwacjami niż robieniem zdjęć). Obecnie używam lornetek DO Chase 8x42, DO Chase 10x50 i Pentax 20x60WP, a wcześniej Kronos 20x60 i lunetkę Yukon 20-50x50. Kilka lat temu przymierzałem się do lunet, temat porzuciłem, ale wraca jak bumerang z jednego powodu – niedosytu z powiększenia uzyskiwanego obecnymi lornetkami. Tak więc zwróciłem uwagę na modele: DO 65ED II, ale bardziej Nikon Prostaff 5 20-60x82 i Vortex Viper HD 20-60x85. Nie mam doświadczenia z lunetami, nie znam nikogo, kto mógłby mi na żywo je pokazać i pozwolić sobie wyrobić opinię. Dlatego prośba do Was, jeśli użytkowaliście te konkretne sprzęty, (albo inne o podobnych parametrach) o poradę, czy warto iść w tę stronę ? Czy uzyskany efekt będzie „WOW” i dojrzę więcej szczegółów? Czytałem wyżej, że lornetka 25x70 (np. SkyMaster, która nota bene nie ma jakiś rewelacyjnych recenzji) da lepszy obraz niż powiększenie lunetą np. 45x– czy faktycznie ktoś to porównał w realu? Może jakieś sprawdzone modele z dobrą optyką? ( posiadane lornetki wyznaczyły mi naprawdę niezły standard).
Dodam, że obserwuję też przyrodę i m.in. z tego powodu, nie bardzo interesują mnie refraktory.
Dziękuję za wszelkie porady.