KRONOS 20X60

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
Awatar użytkownika
miron
Donator

w pryzmat-fotooptyka nie mają o dwóch lat tej lornetki i mieć nie będą.. info sprzed jakichś 3 miesięcy kiedy szukałem kronosa..
viruss24: wyluzuj..człowieku..
pozdrawiam, miron zagórski
samoloty: SW 10"/1200mm, TVP2x, Pentax KP
Awatar użytkownika
Darek Rz

Witam

Warto poszukać również Rosyjskiej lornetki 30x50 . Wprawdzie będzie miała dosc mocno ograniczone pole widzenia jednak jej moc oraz brak płynnej regulacji wynagrodzi tą niedogodnosć ,-znam dwie osoby które są z nich bardzo zadowolone . Warto poprzeglądac rózne fora astronomiczne gdzie przeważnie są stworzone giełdy sprzętu . Trzeba też kontrolowac bazary bo tam oprócz Chinskiej tandety można trafić porzadne rosyjskie lornetki .
Kronos BP 26x70 , Garrett 30x100 ,Nikon Sportstar 8x25 EX
CARGO

Trzeba się uzbroić w cierpliwość, albo mieć farta. Ja swoją lornetkę, kupiłem dopiero gdzieś po miesiącu bezowocnych poszukiwań. Chodziłem po giełdach, obserwowałem ogłoszenia na różnych forach i na Allegro. A na samą lornetkę natrafiłem właśnie na Allegro,którą sprzedawał myśliwy - TENTO 20x60 w całkiem dobrej cenie i w całkiem ładnym stanie "Kup Teraz". Rok temu było zdecydowanie więcej tych lornetek, na samym Allegro miałem koło 5 aukcji, które obserwowałem. Co tu wiele pisać o lornetach BPC, mi się podoba szczególnie ich jedna - solidność wykonania - to nie jakiś chiński plastik, tylko dobry materiał (chyba stop magnezowy), z którym po upadku na ziemie nic się nie dzieje złego (taki przypadek miał kolega a jego lornetka po upadku nie ma najmniejszej wady).

Są też BPC 25x70 i 26x70 ale są droższe niż te 20x60, na 30x50 nigdy nie natrafiłem, raz na giełdzie Ukrainiec miał Berkuta 25x70 ale chciał za nią 700zł

@viruss24
Podobnie uważam, że nie ma się co denerwować. Po co zakładać taki sam temat jak już jest Twój? Napisałeś pierwszy, że chcesz kupić taką lornetkę więc jeśli ktoś by chciał sprzedać to bino to się pewnie do Ciebie pierwszego zwróci - przynajmniej tak mi się wydaje :roll: .

Pozdrawiam nowych userów 8-)
Pozdrawiam DŚ
Marcin76

Witam

Kronosy dość często pojawiają się na niemieckim ebay-u i zwykle są w bardzo dobrym stanie.
Przed złożeniem oferty warto zapytać sprzedającego czy zgodzi się na wysyłkę do Polski oraz jaki będzie jej koszt, nie zawadzi też sprawdzić w swoim banku prowizję jaką pobierają od przelewów zagranicznych.
:arrow: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... %26fvi%3D1
Obrazek
Now more than ever, a great way to fly.
viruss24

Sorki chłopaki może i macie rację. Chyba jakiś gorszy dzień był. Nie ma nic bardziej relaksującego jak popatrzenie na samolociki :) A co do tego Kronosa... to wielka szkoda że jest ona niedostępna w sprzedaży. Tak prawdę powiedziawszy to dziwię się że tak popularna lornetka z taka optyką za taką cenę jest nieosiągalna. A czekałem nie wiem na co jak była w sprzedaży w Delta Optical za 380 zł :mrgreen: Miejcie na uwadze to że jestem zainteresowany w razie "w". Pozdrawiam wszystkich i sorry dla tych którzy z mojego posta poczuli się w jakiś sposób nie fajnie
Kadet

miron pisze:w pryzmat-fotooptyka nie mają o dwóch lat tej lornetki i mieć nie będą.. info sprzed jakichś 3 miesięcy kiedy szukałem kronosa..
viruss24: wyluzuj..człowieku..
Witam Ponownie, Jesli chodzi o pryzmat-fotooptyka rzeczywiscie kontaktowalem sie i dawno juz nie posiadaja w sprzedazy, napisalem do goscia z e-baya zobaczymy , z tego co wiem nie zabardzo chca wysyłac do Polski, No nic Cierpliowsc cierpliowsc a moze kiedys sie uda. Viruss24: wszystkich nas tutaj laczy pasja do latania, albo do spotterowania wiec nie ma sie tak denerowowac. Pozdrawiam z EPBK, i wszystkich szybowników :-)
EPBK - UT711, UL23 - BPC 20x60
Awatar użytkownika
Administrator

Panwie, skoro temat o Kronosie to i ja sie podczepię
Otóż mam rzeczonego Kronosa, ale niestety jakiś czas temu, przez moją nieuwagę zaliczył upadek z pewnej wysokości.
Doprowadziło to do rozkolimowania prawego okularu. :-/
I tu pytanko. Czy poza astrokrakiem jest ktoś jeszcze godny uwagi, kto mógłby zając sie przywróceniem go do życia ??
Pentax K10D+ MTO 11 CA
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

Prawdę mówiąc nie słyszałem o innym zakładzie, który mógłby to wykonać, ale proponuję zapytać jeszcze na jakimś forum astronomicznym (np. astro-forum.org).
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Obserwuję: niebo :)
Kontakt:

Wiem, że w Warszawie w jakimś sklepie tym się zajmują. Ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy. Byłem u nich z 4 lata temu. A grztuś dobrze mówi, popytaj na forach astronomicznych

EDIT
Pawel_S pisze:Witam,
Pewnie chodzi o Delta Optical
Pozdrawiam
No właśnie nie DO, jakiś sklep ze sprzętem myśliwskim.
Ostatnio zmieniony 02 grudnia 2008, 09:53 przez vader, łącznie zmieniany 1 raz.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Uniden UBC125XLT, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
Pawel_S

Witam,

Pewnie chodzi o Delta Optical

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

Vader, pamiętasz może w której części Wa-wy był ten sklep? Mógłbym spróbować ustalić jego adres.
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
ODPOWIEDZ