ISS za dnia (dość daleko, prawie 850 km i niestety na niebie mleko):
11.08.08 17:39
Obiekty kosmiczne nad Polską :-)
Dzisiejszy przelot z 19:20, w Radomiu jasność maksymalna -4.3 mag
Synta 10" + uszkodzony Tc x3 + Eos 40d, ISO 1600, 1/400 i 1/500 sek
Synta 10" + uszkodzony Tc x3 + Eos 40d, ISO 1600, 1/400 i 1/500 sek
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
Wczoraj było dość przejrzyste w końcu niebo (teraz już leje).
Zatem dodam przelot krakowski:
Grztus - bardzo fajnie! gratulacje! u Ciebie też widzę wyszedł efekt "wyżarcia" paneli radiatorów.
I jeszcze z weekendu przed- i ostatni przelot ATV-1 przed niedzielnym spaleniem nad Pacyfikiem + zacumowany Progress M-65.
Zatem dodam przelot krakowski:
Grztus - bardzo fajnie! gratulacje! u Ciebie też widzę wyszedł efekt "wyżarcia" paneli radiatorów.
I jeszcze z weekendu przed- i ostatni przelot ATV-1 przed niedzielnym spaleniem nad Pacyfikiem + zacumowany Progress M-65.
Pozdrowienia!
-----------------------------------
canon 7d, taurus 400
canon 7d, taurus 400
Witam,
Długo, długo nic ale wczoraj udało mi się zrobić zdjęcie z zadokowanym Endeavour'em w czasie tranzytu na tle Księżyca. Trochę daleko bo ok 726 km ode mnie ale coś widać.
KF - czekam z niecierpliwością na Twoje zdjęcie, życzę pogody!
Długo, długo nic ale wczoraj udało mi się zrobić zdjęcie z zadokowanym Endeavour'em w czasie tranzytu na tle Księżyca. Trochę daleko bo ok 726 km ode mnie ale coś widać.
KF - czekam z niecierpliwością na Twoje zdjęcie, życzę pogody!
Pozdrowienia!
canon 7d, taurus 400
canon 7d, taurus 400
Fajna sprawa, nawet przyzwoicie ją widać jak na taką odległość. Ciekawe jak długo chłodziłeś teleskop
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
Dzięki!
Z chłodzeniem to trudno mi określić. Wyniosłem go na pół godziny prze przelotem, ale stoi w garażu, który nie jest ogrzewany, więc różnica temperatur to tylko parę stopni.
Z chłodzeniem to trudno mi określić. Wyniosłem go na pół godziny prze przelotem, ale stoi w garażu, który nie jest ogrzewany, więc różnica temperatur to tylko parę stopni.
Pozdrowienia!
canon 7d, taurus 400
canon 7d, taurus 400