Popieram Rafała, 1200D to raczej taki plastik fantastic. Ja z czystym sumieniem mogę polecić ci 700D, ogólnie na początek właśnie coś z segmentu ***D. Lub też rozejrzyj się za czymś od Nikona.
Dodam jeszcze że między 600D/650D/700D największe różnice to numerek na korpusie i cena tylko że 700 jeszcze kupisz nowego, z tamtymi może być już ciężej o nowy, chyba że chcesz używany to w tedy co innego.
Aparaty z serii ***D są dużo droższe, a z używkami różnie bywa i też nie schodzą z ceny... a np. 650D różni się od 1200D tym że ma dotykowy i ruchomy ekran i pewnie nie jest plastikowy. A jak ze zdjęciami ? Pytałem w sklepie to podobno znacznej różnicy nie widać.
kokon18 pisze:Aparaty z serii ***D są dużo droższe, a z używkami różnie bywa i też nie schodzą z ceny... a np. 650D różni się od 1200D tym że ma dotykowy i ruchomy ekran i pewnie nie jest plastikowy. A jak ze zdjęciami ? Pytałem w sklepie to podobno znacznej różnicy nie widać.
W sklepie jak mają 1200D, to Ci powiedzą, że EOS 1D jest tylko delikatnie lepszy. Ja bym nawet nie spojrzał na tą serie XXXXD, wiedząc, że zadbanych i niezajechanych aparatów serii XXXD jest bardzo dużo.
Canon EOS 7D Mark II / EOS 7D+Synta 8" + Powermate TeleVue 2x + Tamron 150-600 VC USD G2 + Canon 70-300 IS II USM
W sklepach nie słuchaj, a szczególnie w takich typu media markt, będą ci robić wodę z mózgu byle tylko sprzedać sprzęt. 650D różni się kolosalnie od takiego 1200D
Tutaj masz przykładowe porównanie 600D vs 1200D http://versus.com/pl/canon-eos-600d-vs-canon-eos-1200d
Rozumiem Twoje obawy przed zakupem używki, ja sam mam awersję do kupowania używanego sprzętu, więc może warto by jeszcze dozbierać grosza, i ewentualnie poczekać a potem być zadowolonym.
RafalBel po odradzeniu 1200D zacząłem właśnie intensywnie szperać na allegro i raczej się zdecyduje na jakiś używany aparat. Obok wymienionych przez Ciebie modeli patrzyłem też na 650D i 700D - jest kilka sztuk. Potrzeba mi było właśnie porad takich jak tu otrzymałem Inaczej pewnie sam kupiłbym byle co... Tylko wezmę aparat z obiektywem, lepiej mieć całość.
kokon18 pisze:RafalBel po odradzeniu 1200D zacząłem właśnie intensywnie szperać na allegro i raczej się zdecyduje na jakiś używany aparat. Obok wymienionych przez Ciebie modeli patrzyłem też na 650D i 700D - jest kilka sztuk. Potrzeba mi było właśnie porad takich jak tu otrzymałem Inaczej pewnie sam kupiłbym byle co... Tylko wezmę aparat z obiektywem, lepiej mieć całość.
Po to tutaj jesteśmy, żeby pomagać. Jak będziesz jakiś chciał kupić, to daj tu znać, to na niego rzucimy okiem
Canon EOS 7D Mark II / EOS 7D+Synta 8" + Powermate TeleVue 2x + Tamron 150-600 VC USD G2 + Canon 70-300 IS II USM
Jasne, najpierw poradzę się specjalistów Nie chcę już brać pierwszego lepszego, jeszcze trochę poczytam, przeliczę kasę i myślę że do świąt się na zakup zdecyduję
EDIT:
A tak jeszcze z ciekawości, czy ktoś z Was mógłby mi podesłać przykładowe zdjęcia jakich mogę się spodziewać takiego 600/650/700D w połączeniu np. z Syntą 8 ??
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2015, 15:47 przez vader, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Połączyłem posty.
Parę lat focilem 450D i wielkiej różnicy nawet do 600D nie widzę, jak chcesz to przejrzyj moje posty do maja 2015 Wiadomo, że to starszy ale cena kusząca. Nawet się za tym D5100 rozejrzyj, to naprawdę super puszka.
Jest sporo aparatów na allegro. Na aukcje z lombardów raczej patrzył nie będę chociaż ceny kuszą, konkretne licytacje ciężko wygrać, a opisy w stylu: "aparat z rysami" lekko odstraszają. Znalazłem jednak coś: