Moje hobby (RNAV spotting) poznałem po przeczytaniu artykułu czasopisma Air World pt "co w chmurach lata- RNAV spotting".
Na poczatku dziwiłem sie jak mozna fotografować i obserwować samoloty na pełnej wysokosci i że zwykła lornetka wystarcza.
Fotografowałem słaba lustrzanka Olympusa chociazż lini niedało sie rozpoznać to efekt był niezły . wszystko zmieniło sie po zakupie nowej lornetki z wiekszym powiększeniem czyli Celestrona skymaster. Teraz gdy przelatuje amolot ze swoja smuga nie ma razu gdymy nie spojrzał w niego choćby bez lornetki. Narazie jeszcze nie fotografuje samolotów tylko je obserwuje ale w niedługim czasie zamierzam to robić
pozdro
O mnie, czyli jak to się zaczęło...
Usłyszałam o spottingu dokładnie tydzień temu. Musiałam pogrzebać w sieci, żeby załapać o co chodzi. Zdjęcia mnie zaczarowały.. Zawsze lubiłam obserwować samoloty, smugi jakie po sobie zostawiają.. Jakaś magia w tym jest..
Oczywiście jestem kompletnie zielona i poza odróżnieniem czy samolot ma 2 czy 4 silniki niewiele więcej wiem.. Na razie średnio mnie interesują te wszystkie nazwy, którymi tu operujecie. Mam jednak dobrego Przewodnika w tym temacie i chcę pytać i poznawać tak długo, jak tylko starczy Mu cierpliwości
Mam zamiar się rozgościć na tym forum jako typowy amator, bez zamiaru wymiany mojego Panasonica Lumixa DMC FZ8 na lepszy sprzęt.. chociaż nie wykluczam takiej opcji w przyszłości ;) Robię zdjęcia często nie zwracając większej uwagi na czułość itp., robię je "na czuja"
Witam i pozdrawiam,
Sabina :)
Oczywiście jestem kompletnie zielona i poza odróżnieniem czy samolot ma 2 czy 4 silniki niewiele więcej wiem.. Na razie średnio mnie interesują te wszystkie nazwy, którymi tu operujecie. Mam jednak dobrego Przewodnika w tym temacie i chcę pytać i poznawać tak długo, jak tylko starczy Mu cierpliwości
Mam zamiar się rozgościć na tym forum jako typowy amator, bez zamiaru wymiany mojego Panasonica Lumixa DMC FZ8 na lepszy sprzęt.. chociaż nie wykluczam takiej opcji w przyszłości ;) Robię zdjęcia często nie zwracając większej uwagi na czułość itp., robię je "na czuja"
Witam i pozdrawiam,
Sabina :)
Eos 350D + Rubinar 500
gad: 13955212
Chodziliśmy nie szukając się, ale wiedząc, że chodzimy po to, żeby się znaleźć.
Julio Cortazar
Julio Cortazar
Witam też bardzo wszystkich i proszę - żadna ze mnie pani..Blank pisze:Witamy Panią na forum
Maciejh76 - dzięki, że tu jestem
Eos 350D + Rubinar 500
Julio Cortazar
Julio Cortazar
-
- Kontakt:
No proszę - widzę, że koleżanka również spod UL984 ;) Powitać, powitać..
To ja gwoli uzupelnienia i usprawiedliwienia nieobecnosci - przeprowadzka w listopadzie na Natolin, a zima to niezbyt dobry czas na spotting, wiec dopiero w zeszly weekend 'obczilam' co gdzie lata
Zima to najlepszy czas Najlepsze powietrzeMarta pisze:To ja gwoli uzupelnienia i usprawiedliwienia nieobecnosci - przeprowadzka w listopadzie na Natolin, a zima to niezbyt dobry czas na spotting, wiec dopiero w zeszly weekend 'obczilam' co gdzie lata
Cześc.
Jestem Krzysiek. 26 lat i mieszkam w Radomiu.
Na samoloty uwielbiam się "gapic" od najmłodszych lat ale pasażerskie dopiero od niedawna zaczęły mnie bardziej interesowac.
Dopiero zagłębiam się w temat więc wybaczcie głupie pytania które tu zadam
Jestem na etapie zakupu czegoś do focenia wysokościówek więc może niedługo pochalę się pierwszymi zdjęciami
Pozdrówka dla wszystkich.
Jestem Krzysiek. 26 lat i mieszkam w Radomiu.
Na samoloty uwielbiam się "gapic" od najmłodszych lat ale pasażerskie dopiero od niedawna zaczęły mnie bardziej interesowac.
Dopiero zagłębiam się w temat więc wybaczcie głupie pytania które tu zadam
Jestem na etapie zakupu czegoś do focenia wysokościówek więc może niedługo pochalę się pierwszymi zdjęciami
Pozdrówka dla wszystkich.
Witam
Nazywam się Kuba, mieszkam w Różycy ~ 25 km od Łodzi. Zapewne jest najmłodszym użytkownikiem na forum . Mam 15 lat, uczęszczam do 2 klasy gimnazjum. Samolotami zacząłem interesować się stosunkowo nie dawno.
Posiadam zwykły kompakt, ale w przyszłym roku zamierzam zakupić lunetę zrt460m.
Robienie zdjęc samolotom pasażerskim sprawia mi ogromna frajdę i statysfakcję, pomimo, że posiadam zwykły kompakt . Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów
P.s Bardzo dziękuje knx08 , od którego dowiedziałem się wiele cennych, ciekawych rzeczy
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Nazywam się Kuba, mieszkam w Różycy ~ 25 km od Łodzi. Zapewne jest najmłodszym użytkownikiem na forum . Mam 15 lat, uczęszczam do 2 klasy gimnazjum. Samolotami zacząłem interesować się stosunkowo nie dawno.
Posiadam zwykły kompakt, ale w przyszłym roku zamierzam zakupić lunetę zrt460m.
Robienie zdjęc samolotom pasażerskim sprawia mi ogromna frajdę i statysfakcję, pomimo, że posiadam zwykły kompakt . Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów
P.s Bardzo dziękuje knx08 , od którego dowiedziałem się wiele cennych, ciekawych rzeczy
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Canon EOS 7D + 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM