2010-01-24 13.46 UM994 Shar Ink An-72 RA-74015
stesla pisze: Witam! Taka kartka z kalendarza. Dzisiaj mija dokładnie 13 lat, gdy 12/03/2005 w sobotę (bardzo ładny słoneczny dzień) o godz. 14:20 na wys. Jasła po UL984 (PADKA-LUXAR-DIBED) zobaczyłem po raz pierwszy Wunalę (VH-OEJ) w locie QF0032 [LHR-SIN-SYD]. Niestety żadne z istniejących wówczas forów, a istniało wtedy bodajże tylko jedno nie odnotowało tego faktu. Jumbo Pics już wtedy chyba nie istniało, a o jego istnieniu dowiedziałem się tuż po jego zamknięciu. Udało mi się jednak ściągnąć przed jego całkowitą likwidacją wszystkie strony z samolotów wysoko nad nami czy jakoś tam podobnego tematu. Z resztą tematów już niestety nie zdążyłem.
Darek Rz pisze: Darek Rz • sobota 10 mar 2018, 15:27
Pamiętam doskonale jak to wszystko ewoulowało. Na forum Jumbopics był wątek poświęcony samolotom pasażerskim na wysokościach przelotowych. W związku z tyż że wątek rósł w siłę i stawał się coraz bardziej popularny ( głównie ze wględu na zdjęcia robione przez lornetki i lunetki na których często niewiele było widać) ,ale ich rozpracowywanie dawało wielką frajdę. Stwierdzono że trzeba stworzyć zupełnie oddzielny temat poświęcony tej tematyce. Potem forumJumbopics upadło . Powstało kilka for ktore działały jednocześnie a nawet ze sobą konkurowały. Mniej więcej w tym okresie grupa chłopaków z południa stworzyła protoplastę naszego forum ( między innymi kolega Acekarol i nieżyjący DarekG). I tak to się rozwijało.
Darek Rz pisze:Jak coś pokręciłem to niech Sławek (Stesla) mnie poprawi
Darek Rz pisze:Pomimo braku jakichkolwiek radarów były to piękne czasy i o wiele bardziej emocjonujące obserwacje. Samolot który przeleciał w odległości większej niż zasięg sprzętu optycznego był nie do zidenfikowania . Wprawdzie były acars i jego depesze ,ale to dawało żadnej gwarancji.Nie wspomnę o nocnych przelotach które były bardzo zagadkowe. Nikt nie był w stanie sprawdzić na 100% co to za samoloty latają nocą bo niby gdzie ? Wiadomo było tylko tyle że część z nich to loty powrotne. Były jednak wyjątki . Latający poUL999 B744 Japan Airlines który miał pięknie oświetlony ogon doskonale widoczny przez lornetkę. Ach co to był za widok.
Darek Rz pisze:Na początku nikt nie robił zdjęć przez teleskop. W sumie nie wiem dlaczego, ale jakoś nikt na to nie wpadł. Kto miał lustrzankę i duży obiektyw ten robił rozpoznawalne zdjęcia samolotów bardzo dobrej jakości. Mimo to samoloty były dosyć małe. Królowały lunety i lornetki do których przykladało się aparat.
Darek Rz pisze:Świetne zdjęcia jak na tamte czasy robił kolega Eltoro3 przy pomocy lustrzanki i dużego obiektywu. Warto poszukać ich w sieci jeśli jeszcze gdzieś są.
Darek Rz pisze:Gdzieś mniej więcej w latach 2004-2005 pojawiły się w Polsce pierwsze odbiorniki sbs1. Jeden z kolegów z naszego forum udostępniał mi czasami widok swojego pulpitu z włączonym sbs. Widziałem wtedy ruch nad połową Europy gdyż kilka sbs z różnych części Europy w m naszego kolegi było połączonych w sieć podobnie jak to jest teraz na Fr24.Tylko wtedy była to ścisła tajemnica bo nie wiadomo było jakie są prawne możliwości używania takich urządzeń. O tych odbiornikach wiedziała tylko garstka trzymających językza zębami ludzi. Wiadomo było że zabronione jest odbieranie sygnału z transponderów lotniczych gdyż nie są to dane przeznaczone dla osób prywatnych. Dlatego wszyscy się bali o tym mówić
World, CMB534, LEJ-xxx, N272WA, MD11F, FL330, L984 E, G18:04misiek153 pisze: 14 marca 2018, 11:16 Taki mały powrót do początków z RNAV i czasów kiedy na L984 coś się działo ciekawego...
Niestety, ale trasy nie zapisałem...
25.04.2012, g. 18:05
World Airways, MD11, N272WA, FL330
Jeszcze ciekawszy był DC10 również World Airways Cargo 20 marca 2010 po L984 na zachód
Wtedy to ja jeszcze nie wiedziałem, że istnieje na świecie coś takiego jak RNAV Spottingvader pisze: 14 marca 2018, 13:16
Jeszcze ciekawszy był DC10 również World Airways Cargo 20 marca 2010 po L984 na zachód
Rekon pisze: 08 lutego 2019, 18:10 Ciekawostka, nie wiem czy wrzucał ktoś wcześniej na forum - Concorde na wysokości przelotowej. Niesamowity musiał być to widok i dźwięk![]()