Wyczernienie teleskopu

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Obserwuję: niebo :)
Kontakt:

Cześć,

od dawna planowałem wyczernić teleskop, aby poprawić kontrast na zdjęciach i uniknąć odblasków. Lecz dopiero niedawno zagłębiłem się w temat. Postanowiłem to zrobić, gdyż środek Synty świeci się dosłownie jak psu ... ;-) Szczególnie daje się to we znaki, jak fotografujemy z terenu pozbawionego cienia i światło słoneczne bezpośrednio wpada do tubusu.

Poszukując materiału, znalazłem się na anglojęzycznym forum astronomicznym, gdzie polecali samoprzylepną folię welurową. Najlepsze, że była dostępna w pobliskim sklepie w cenie £5 za sztukę. Do oklejenia środka Synty 10" potrzeba trzy rolki (wymiary 45cm szer. x 100cm dł.). Zatem dziś, ze względu na deszczową pogodę zabrałem się za wykonanie.

Na początek zaznaczyłem położenie otworów łączących celę lustra z tubą. Następnie wszystko rozkręciłem.
Obrazek

Wyczyściłem Syntę od środka z kurzu i zabrałem się za oklejenie. Polecam to robić powoli i uważać na bąble powietrza, aby materiał dokładnie trzymał się tuby. Gdy całość już była oklejona, to ostro zakończonym nożem wyciąłem materiał z otworów na śrubki oraz wyciąg.

Na końcu, dokładnie umyłem lustra (skoro już je wykręciłem z tubusu). Kolimacja wydaje się ok, ale poczekam na pogodną noc, aby się o tym przekonać.

Tak przedstawia się efekt przed i po. Jak widać, już było warto :-D
Obrazek

Obrazek

Pomalowałem również fragment wyciągu na czarno (co również widać na zdjęciach). Ale farba matowa, wcale mat nie przypomina. Choć i tak lepiej się prezentuje niż poprzedni srebrny kolor.

Na wykonanie całości (oprócz malowania), zeszło mi około 2,5 godz.

Pozdrawiam
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Uniden UBC125XLT, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

Jak oceniasz wyczernienie teraz, po zapewne kilku sesjach spotterskich?
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Kontakt:

Kontrast jest zdecydowanie lepszy na zdjęciach, choć nie jest to super, widoczna zmiana. Prawdę mówiąc łatwiej to dostrzec w obserwacjach astronomicznych. Widok nocnych obiektów znacznie się poprawił.

Mogę podsumować, że szczerze polecam ze względu na relatywnie niski koszt i nakład pracy.
Obrazek
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

Dzięki Vader za podpowiedź, folia już zakupiona (dla szukających, można ją znaleźć na allegro w cenie około 20 zł za rolkę 45x150 cm). Moim zdaniem trzeba jeszcze dorobić osłonę przeciwsłoneczną na przód tuby (tak chociaż ze 25 cm długości) co powinno rozwiązać znacząco problem bocznego światła.
Krytyczne jest bowiem aby jak najlepiej wyczernić obszar na wprost wyciągu oraz zablokować boczne światło do niego wpadające (po to właśnie ta osłona p.słoneczna).
Na dniach spróbuję coś takiego sobie opracować.
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
Awatar użytkownika
RafalBel
Donator
Obserwuję: L980, M860,L999, BABKO/MEBAN-BIGLU, TOSPO-BABKO, GOTIX-ROE,

Jestem ciekaw tego rozwiązania z osłoną, naprawdę. Jak coś to Grztus chwal się postępami :-D

Obrazek

Obrazek
Canon EOS 7D Mark II / EOS 7D+Synta 8" + Powermate TeleVue 2x + Tamron 150-600 VC USD G2 + Canon 70-300 IS II USM
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Kontakt:

Osłona przeciwsłoneczna, może służyć również jako odrośnik w nocnych obserwacjach, żeby tak szybko nie parowała optyka. Poza tym sam się do niej przymierzam, i póki co na tym etapie jestem.
Obrazek
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

Dziś udało mi się znaleźć wystarczającą ilość czasu na przeprowadzenie wyczernienia metodą folii welurowej.
Jak pisałem wcześniej folię taką można nabyć m.in. na allegro w cenie około 20zł / rolka (45x150 cm).
Do wyczernienia GSO 8" wystarczyło 1.5 rolki, ale z premedytacją zakupiłem od razu 3, aby mieć zapas na wyczernienie osłony przeciwsłonecznej (odrośnika), którą zamierzam sobie przygotować w następnym kroku.

Sam proces naklejenia folii przebiegł bez przeszkód, gorzej było z ponownym przykręceniem pająka lusterka wtórnego i jego kolimacją :-P . Pomógł mi kolimator cheshire dzięki któremu ustawiłem odpowiednią głębokość lusterka wtórnego, a następnie z pomocą kolimatora laserowego ustawiłem LW dokładnie w osi tuby i skolimowałem lustro główne.

Na zdjęciach poniżej tuba przed i po oklejaniu folią (można kliknąć aby powiększyć).
Obrazek Obrazek

Teraz czekam na pogodę :-?
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Kontakt:

Cześć,

ostatnio umyłem Syntę i sprzątając mieszkanie przypomniałem sobie, że mam jeszcze welurową okleinę, którą wyczerniłem wspomniany teleskop. Od kwietnia 2015 mam również przenośnego SCT 5", który ostatnio jest źródłem większości moich zdjęć. Od myśli przeszedłem do czynu, a że dzisiaj za oknem deszczowo, to zabrałem się do pracy.

Na początku rozkręciłem teleskop, ale nie wyciągałem samego korektora (to płaskie z lusterkiem w środku), tylko w całej oprawie.
Obrazek

A poniżej SCT przed czyszczeniem i wyczernieniem tubusu oraz efekt końcowy.
Obrazek

Obrazek

Kolimacja wydaje się ok, ale sprawdzę w nocy przy ładnej pogodzie.

Koszt = 0PLN (miałem już folię i akcesoria do czyszczenia optyki). Spędziłem na spokojnie popijając herbatę około 2.5godz.
Obrazek
ODPOWIEDZ