od dawna planowałem wyczernić teleskop, aby poprawić kontrast na zdjęciach i uniknąć odblasków. Lecz dopiero niedawno zagłębiłem się w temat. Postanowiłem to zrobić, gdyż środek Synty świeci się dosłownie jak psu ...

Poszukując materiału, znalazłem się na anglojęzycznym forum astronomicznym, gdzie polecali samoprzylepną folię welurową. Najlepsze, że była dostępna w pobliskim sklepie w cenie £5 za sztukę. Do oklejenia środka Synty 10" potrzeba trzy rolki (wymiary 45cm szer. x 100cm dł.). Zatem dziś, ze względu na deszczową pogodę zabrałem się za wykonanie.
Na początek zaznaczyłem położenie otworów łączących celę lustra z tubą. Następnie wszystko rozkręciłem.

Wyczyściłem Syntę od środka z kurzu i zabrałem się za oklejenie. Polecam to robić powoli i uważać na bąble powietrza, aby materiał dokładnie trzymał się tuby. Gdy całość już była oklejona, to ostro zakończonym nożem wyciąłem materiał z otworów na śrubki oraz wyciąg.
Na końcu, dokładnie umyłem lustra (skoro już je wykręciłem z tubusu). Kolimacja wydaje się ok, ale poczekam na pogodną noc, aby się o tym przekonać.
Tak przedstawia się efekt przed i po. Jak widać, już było warto

Pomalowałem również fragment wyciągu na czarno (co również widać na zdjęciach). Ale farba matowa, wcale mat nie przypomina. Choć i tak lepiej się prezentuje niż poprzedni srebrny kolor.
Na wykonanie całości (oprócz malowania), zeszło mi około 2,5 godz.
Pozdrawiam