Jaki sprzęt kupić do obserwacji samolotów.

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
Janooo1254

Witam,
Z racji, że jestem tu nowy z góry przepraszam za wszelkie ewentualne błędy popełnione przez moją osobę podczas korzystania z tego forum. Bardzo zainteresował mnie temat obserwacji samolotów na wysokościach przeltowych, jednak z racji posiadania jakiejś starej lornetki o oznaczeniu 8x30 mogę jedynie sąsiadów podglądać, a z samolotami jest już ciężko. Z racji tego chciałbym zapytać jaką lornetkę/teleskop mógłbym kupić aby te obserwacje były zadowalające. Budżet na sam sprzęt mam nie wielki około 400 zł (ew. statyw ale to oddzielny fundusz) dlatego chciałbym zapytać co polecacie bądź co mógłbym wybrać. W internecie znalazłem Lornetka Celestron SkyMaster 25x70, która mieściła by się w moim budżecie jednocześnie dając jakieś obserwację zadowalające jednak nie mam zdania o tej lornetce ani konkretnych opinii, druga opcja to taki teleskop jak w linku : http://deltaoptical.pl/teleskop-sky-wat ... QEEALw_wcB. Nie znam się więc proszę o rady tym bardziej, że nie mam za bardzo od kogo pożyczyć lepszej loretki, żeby móc ocenić jak się przez nie obserwuję. Jeżeli w tym przedziale cenowym są jakieś inne dobre opcję to po proszę o link. Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
K_M
Donator
Obserwuję: wszystko w promieniu do 50km

w tej kwocie to ten skymaster będzie chyba najlepszy, ale niestety jakością wykonania nie grzeszy(z racji małej źrenicy wyjściowej 2,8mm ja żeby komfortowo prowadzić obserwacje musiałem odgiąć muszle oczne, które po kilku latach praktycznie odpadły), ale jakość obrazu przyzwoita
możesz jeszcze poszukać używanego kronosa 20X60, nie wiem w prawdzie jak z jakością obrazu w stosunku do skymastera, ale na pewno wykonanie ma o wiele lepsze
Obrazek]Nikon D7200, GSO 10" TV PowerMate 2" 2X, , A7IV FE 200-600[/i]
Jeżeli nie widać moich zdjęć w poście to są tutaj : https://photos.app.goo.gl/6HbopqSiFsDUVd7y5
Janooo1254

Hmm a masz jakieś zdjęcia z tej lornetki, żeby pokazać mniej więcej jak wyglądają samoloty w takim powiększeniu ?
Awatar użytkownika
K_M
Donator

zdjęć nie mam bo ciężko jest tą lornetką zrobić zdjęcie samolotu
Jeżeli nie widać moich zdjęć w poście to są tutaj : https://photos.app.goo.gl/6HbopqSiFsDUVd7y5
Janooo1254

Rozumiem, a czym to jest spowodowane ? Bo nie ukrywam, że na zrobieniu zdjęcia też by mi zależało.
Awatar użytkownika
K_M
Donator

Problemem jest to że trzeba trzymać lornetkę i aparat i cały ten zestaw prowadzić za samolotem, skoro chcesz również robić zdjęcia to pomysl o lunecie typu yukon itp.
Janooo1254

No rozumiem, przeglądając internet i fora trafiłem jeszcze na 3 produkty, które mnie zainteresowały czy mógłby ktoś wypowiedzieć się na ich temat jakieś plusy i minusy? Interesuje mnie głównie obserwacja samolotów oraz ich fotografia, ew. obserwacja przyrody jak niebo nie pozwoli na obserwację samolotów zwłaszcza patrząc na kapryśną pogodę w tym roku:
- http://www.teleskopy.pl/Luneta-Celestro ... -1510.html
- http://teleskopy.pl/product_info.php?cP ... _futera%B3
- http://www.teleskopy.pl/Teleskop-Sky-Wa ... -1504.html

Wiele osób poleca ten teleskop ze względu na dość dobry obraz i duże pole widzenia przy tej cenie, jednak nie wiem o co chodzi z tym odwróconym obrazem nie chciałbym się zdziwić po ewentualnym zakupie, a że się nie znam kompletnie to pytam, co do tego maka to opinie są różne jedni chwalą inni mówią, że jest małe pole widzenia oraz ciemny obraz, co do Yukona nie wiem. Co polecacie i czy wgl są to propozycję godne polecenia? przekraczają mój budżet ale na początek jeżeli miałby być to sprzęt zadowalający bardziej niż np. lornetka to byłbym skłonny dołożyć coś do tego. Ciekawi mnie tez jak z tych poszczególnych sprzętów da się robić zdjęcia
Awatar użytkownika
Darek Rz

Witam.
Pamietaj o prawach fizyki, ktorych nie przeskoczysz. Kiepski teleskop rzucisz w kąt po tygodniu i zrazisz się do obserwacji. Jeśli bardziej zależy ci na obserwacjach, a zdjęcia będą na drugim planie kup najdroższą lornetkę na jaką cię stać pamiętając że powiększenie 20x to niezbędne minimum w tym hobby. Jeśli zdjęcia są ważniejsze od obserwacji to kup teleskop. Musisz wiedzieć jednak że lornetę zabierzesz przwie wszędzie z teleskopem jest już gorzej. Zdjęcia przez lornetkę to ciężki kawałek chleba. Robię to od kilkunastu lat, teraz z braku czasu wcale. Odwrócony obraz to....odwrócony obraz. Będziesz widział wszystko do góry nogami. Potrzebna soczewka odwracająca.
Kronos BP 26x70 , Garrett 30x100 ,Nikon Sportstar 8x25 EX
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Obserwuję: niebo :)
Kontakt:

Jeśli nie miałeś większego doświadczenia z optyką, popytaj na forach astro, spotkaj się z kimś z Twojej okolicy, aby przekonać się samemu. Z kątówką, pod odpowiednim kątem, będziesz mieć obraz rzeczywisty, prosty. Bez kątówki już rzeczywisty, odwrócony.

Skoro już podajesz teleskopy w okolicy 600pln, można by poszukać używanego MAK 102mm
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Uniden UBC125XLT, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Janooo1254

Tylko to 600 to już max ile chce dać za wszystko, najpierw zakładałem 500 max ze statywem więc już dalsze dokładanie nie wchodzi w grę. Owszem chce robić zdjęcia ale także obserwować. W tym teleskopie w opisie napisano : • Nasadka kątowa pryzmatyczna 45 stopni 1,25 cala dająca obraz ziemski nieodwrócony, więc chyba powinno być okej. A co do tych lunet ? Jakieś zdanie ? Którym ze sprzętów zobaczę więcej szczegółów i lepszy obraz samolotu? a i czy cele naziemne w dalekiej odległości też będzie mozna spokojnie oglądać? Cięzko z takimi osobami w mojej okolicy niestety
Janooo1254

W takim razie może dobrym wyborem pomiędzy mobilnością i jakością będzię jedna z lunet ? Chociaż ten teleskop podają jako mobilny, podobno.. Jestem zielony niestety a zależy mi na jak najlepszej jakości i ilości szczegółów na dużym powiększeniu jeżeli chodzi o te samoloty
Janooo1254

ODPOWIEDZ